Nagyvilág

Tucatnyi halottat követelt az amerikai hóvihar

Hatvan centiméteres hóréteget és legkevesebb 12 halottat hagyott maga mögött az Egyesült Államokon átsöpört félelmetes hóvihar.

A heves havazás miatt tízmilliók maradtak otthon, közülük több százezren áramszolgáltatás nélkül. Chicagoban 51 centiméter hó esett, ami a város történetében a harmadik legnagyobb mennyiség, a New York-i Central Parkban pedig korcsolyapályához hasonlóvá váltak az utak.

A halálos áldozatok közül az egyik egy New York-i hajléktalan, aki megégett, amikor megpróbált főzőolaj segítségével tüzet gyújtani, hogy felmelegedjen.

Ilyen kegyetlen erejű és óriási méretű vihar csak nagyon ritkán alakul ki. “Olyan vihart, amely 50 centiméter havat terít le, nagyjából ötven évente egyszer láthatunk” – mondta Thomas Spriggs, az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat egyik munkatársa. A hőmérséklet szintén drámaian lecsökkent, éjszaka néhol mínusz 20 fokot mértek.

A szinte példa nélküli havazás a légiközlekedésben is problémákat okozott: a héten összesen 13 ezer járatot töröltek, ami a legsúlyosabb fennakadás volt eddig ezen a télen.

A kemény téltől leginkább megviselt északkeleti országrészben több épület, köztük egy bostoni repülőgép-hangár is összedőlt a jéggé összefagyott hó súlya alatt. Az ott dolgozók szerencsére időben kimenekültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik