Nagyvilág

Agyonvertek egy külföldit Kairóban

Szemtanúk szerint agyonvertek egy külföldit csütörtökön a kairói Tahrír téren, az elnök elleni tüntetések központjában. Az ENSZ is megkezdte a személyzete kitelepítését. Kövesse video-összeállításunkból az egyiptomi eseményeket!

Az áldozat kilétét egyelőre nem tudták kideríteni. A téren továbbra is ezrek tüntetnek, és lövések is eldördültek, miközben a város más pontjairól fosztogatást és gyújtogatást jelentettek. Hoszni Mubarak elnök hívei az al-Arabíja televízió szerint vadásznak a külföldi újságírókra, és szállodákat is átkutatnak utánuk.

Kora délután Mubarak elnök hívei áttörték a szemben állókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat. Az AP hírügynökség tudósítója ezután arról számolt be, hogy a hadsereg elkezdte összeszedni az újságírókat a harcok színhelyén, állítólag azért, hogy megvédje őket az egymással szemben álló tüntetőktől.

Letartóztatások

Az Amnesty International egyik munkatársát csütörtök reggel
letartóztatták Kairóban nem sokkal azután, hogy a katonai rendõrség
megszállta a Hisham Mubarak Jogi Központot – nyilatkozta délután a
szervezet főtitkára. Az Amnesty International munkatársát többek között
Ahmed Seif Al Islam-al és Khaled Ali-val, a Human Rights Watch
szakértõivel együtt ismeretlen helyszínen tartják fogva Kairóban. Az
Amnesty International-nek jelenleg nincs információja a hollétükről –
közölték.

Ahmed Shafiq miniszterelnök “fatális tévedésnek” nevezte az agressziót, amely csütörtök hajnalban öt ember életét követelte a Mubarak-párti és az elnökellenes erők összecsapása során – írja a BBC. A kormányfő bocsánatot kért a tömegtől, amiért nem sikerült megfelelően kezelni a kialakult helyzetet. Az áldozatok az elnök lemondását követelők közül kerültek ki és a Tahrír téren vesztették életüket, szemtanúk szerint a térhez közel eső Október 6. hídról lőtték le őket.



Nagyobb térképen való megjelenítés

Az éjszaka a téren a két tábor közötti harc jegyében telt el, kövekkel és botokkal dobálóztak és több ízben hajítottak a felek egymás felé benzines palackokat is. Kórházi források szerint 630 fölött van a legújabban megsebesültek száma. Helyszíni riportunkat itt olvashatja.

A kairói tüntetések, amelyek január 25-én kezdődtek, szerdán fajultak el, azután, hogy Mubarak előző éjjel jelezte: szeptemberig a helyén marad, az akkori választásokon viszont nem indul. Ezután jelentek meg az utcán az elnök hívei, akik szerint az államfővel szembeni követelések teljesültek, nincs ok a további tiltakozásokra. Az elnök lemondását követelők nem így látják, ők azonnali távozását követelik jelszavaikban és transzparenseiken:

Nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap csütörtöki számában azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.
Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

A hadsereg csütörtök délelőtt cáfolt egy korábban napvilágot látott hírt, amely szerint letartóztatott egy csoportot az elnök lemondását követelők soraiból. Figyelmeztetni a lakosságot, hogy mindenki óvakodjon lopott katonai egyenruhát ölteni, mert ez súlyos büntetést von maga után. Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz. Az internet és a mobiltelefon-hálózatok – a világon sehol sem látott több napos szünet után – szerdán helyreálltak, bár a feltöltőkártyákért sok helyen sorba kell állni.

Az Egyiptomot közel három évtizede vezető Mubarak uralma ellen példátlan tiltakozáshullám kezdődött az észak-afrikai arab országban több mint egy hete:

Szulejmán hétfőn rövid tévébeszédben bejelentette: Mubarak megbízta azzal, hogy kezdjen azonnal párbeszédet az ellenzékkel „az alkotmányos és törvényhozási reformokkal kapcsolatos kérdésekről”. Az ellenzék nagyobb része azonban Mubarak azonnali távozását akarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik