Nagyvilág

“Orbán átvágta a gordiuszi csomót”

A Financial Times szerint "nem rossz fogás" a magánpénztári vagyon.

A londoni gazdasági-politikai napilap előfizetéses online változatának blogrovatában közölt elemzés szerint a maradók száma – az egykori teljes tagság 3 százaléka – elmarad a nyugdíjpénztári szektor által remélt 300 ezertől, de több a kormány előzetes jóslataiban szereplő 70-75 ezernél.

A Financial Times szerint “zűrös és ellentmondásos” véget ért a 13 éve még úttörő erőfeszítésként dicsért átalakítás, amely azonban a jobbközép kormány szerint hatalmas veszteségeket okozott az állami rendszernek.

Az államháztartási hiány ellenőrzés alatt tartásáért vívott küzdelmében – amelyet a második pillér okozta állami költségek elismerésére nem hajlandó az EU szoros figyelemmel kísér – Orbán végül átvágta a gordiuszi csomót – írta a Financial Times térségi szerkesztője, Stefan Wagstyl.

A lap által idézett elemző szerint a maradó pénztártagok vagyona nem 3 százaléknyi. Samu János, a Concorde közgazdásza azt mondta: aki a maradás mellett döntött, magasabb jövedelmű és régi tagja az alapoknak, így a teljes vagyon csaknem 10 százalékát birtokolhatják.

A Financial Times szerint a helyi tőkepiacok “óhatatlanul megszenvedik” a rendelkezésre álló likviditás csökkenését. Samu János szerint ugyanakkor az államhoz átirányított teljes vagyon elérheti a 2400-2500 milliárd forintot, ami a 2011-re becsült GDP-érték hozzávetőleg 8,5 százaléka. “Nem rossz fogás” – állapítja meg befejezésül a Financial Times felzárkózó piaci szerkesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik