Nagyvilág

Mubarak nem indul, de a népnek ez nem elég

Kitölti jelenlegi mandátumát, de nem indul újra az államfői tisztségért Hoszni Mubarak. Kairó központjában ismét gyülekezik a tömeg.

Az egyiptomi államfő ezzel a bejelentésével nem szerelte le az elégedetlenkedőket, mi több, Barack Obama amerikai elnök is érdemi, békés és azonnali változást szorgalmazott. A CNN beszámolója szerint napfelkelte után ismét gyülekezni kezdett a tömeg a főváros Tahrir terén.

Mubarak kedden este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy a szeptemberben esedékes elnökválasztáson nem jelölteti magát. Elnöki mandátumának utolsó hónapjaiban azon dolgozik majd, hogy a hatalom átadása békés és zökkenőmentes legyen – mondta a 82 éves politikus.

Az öltönyt és nyakkendőt viselő Mubarak nyugodtnak tűnt az állami televízióban sugárzott beszéd során. Nyilvánvaló utalással a nyolc napja tartó és egyre erősödő kormányellenes tüntetésekre kijelentette, hogy “függetlenül a jelenlegi körülményektől” soha nem állt szándékában jelöltetni magát az idei elnökválasztásra. “Elég időt töltöttem el életemből Egyiptom és népe szolgálatában” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy büszke az általa elért eredményekre.

Közölte azt is, hogy nem szándékozik elhagyni Egyiptomot politikai karrierjének befejeztével. “Ez a hazám. Itt éltem, küzdöttem és védelmeztem földjét, szuverenitását és érdekeit, és itt halok meg” – fogalmazott.

Az 1981 óta hatalmon lévő Mubarak reformokra szólított fel, s közölte, hogy javasolni fogja az elnökjelöltséghez szükséges kritériumok enyhítését. Az igazságügyi hatóságokat arra szólította fel, hogy küzdjenek a korrupció ellen.

Beszédével azonban nem érte el a remélt hatást. A Kairó belvárosában a kijárási tilalommal dacoló kormányellenes tüntetők ezrei világosan értésre adták, hogy elégedetlenek, s nem tágítanak a Mubarak azonnali lemondására vonatkozó követelésükről. “Az elnök nagyon makacs, de mi nála is makacsabbak vagyunk. Nem hagyjuk el a (Tahrír) teret” – harsogta egy ellenzéki vezető hangosbemondón.

Alexandriában elkeseredett összecsapások robbantak ki az éjjel Mubarak hívei és bírálói között. A kormány mellett és ellen tüntetők táborából több tucat ember rontott egymásra az államfő televíziós beszéde után. Lövések is eldördültek, s úgy tudni, hogy legalább 12 ember megsebesült. Az állami televízió híradása szerint Kairóban is utcára vonultak az államfő támogatói.

Mohamed el-Baradei, az ellenzék egyik vezető politikusa első reagálásában leszögezte, hogy az államfőnek azonnal le kell mondania, csak ezáltal válik lehetővé a stabilitás helyreállítása és az új demokratikus kormányzat létrehozása.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára ugyancsak közölte, hogy komolyan megfontolja, küzdelembe szálljon-e az államfői posztért. Az egyiptomiak körében népszerű volt külügyminiszter óvatosan fogalmazott a CNN-nek, mondván, az álllamfő új kezdeményezésekkel állt elő, s a következő napokban el kell döntenie, elégséges-e ez, “elfogadjuk vagy nem”.

Politikai és gazdasági elemzők szerint jelentős bejelentést tett az egyiptomi elnök, de elkésett, kezdeményezései és ígéretei már nem elégségesek a rendszert támadó tüntetők lecsillapításához. “Nem fog működni. Senkit nem láttam a Tahrír téren, aki elfogadná, hogy a következő nyolc hónapban Mubarak marad az elnök, és rábízná a felelősséget a demokratikus átmenetért” – fogalmazott Elliot Abrams volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettes.

Obama és Mubarak mintegy fél órán keresztült beszélt telefonon, miután Mubarak bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnökválasztáson. Obama szerint a rendezett átmenet folyamatába az egyiptomi társadalom széles rétegeit be kell vonni, beleértve az ellenzéket is. Az elnök ígéretet tett rá, hogy ehhez az Egyesült Államok partneri és baráti segítséget fog nyújtani.

AJÁNLOTT LINKEK:

Már a hadsereg is elhagyta Mubarakot (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik