Nagyvilág

Fotók az amerikai ítéletidőről

Száz éve neTöbb mint egy évszázados februári rekordot döntött meg Chicagóban az a hóvihar, amely körülbelül háromezer kilométeres szélességben söpört végig az Egyesült Államokon.

Missouri, Illinois, Oklahoma és Kansas államban rendkívüli állapotot hirdettek. A vihar epicentrumában Chicago állt, ahol az O’Hare nemzetközi repülőtér környékén 36 centiméter vastag havat mértek. Jose Santiago, a rendkívüli helyzetek elhárításáért felelős városi hivatal igazgatója szerdán figyelmeztetett, hogy a hóesés nem áll le, s a hótakaró vastagsága helyenként el fogja érni a 65 centimétert is, s hogy szerda éjjel mínusz 29-35 fokos fagy is lehet.

Chicagóban szerdára virradóra megdőlt az 1967-ben mért 10 centiméteres rekord, valamint minden idők februári 29,4 centis februári rekordja, amelyet 1908. február 18-án mértek. A város környékén és Illinois államban a rendőrségi jelentések szerint autók százai, ha nem ezrei csúsztak le az utakról. A Michigan-tó partján haladó autóutat lezárták, annak mentén számos hátrahagyott autó és busz vesztegel. Sok autós a gépkocsiban rekedt és kénytelen volt ott is tölteni az éjszakát. Többüket a rendőrök ásták ki.
KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A szél a chicagói baseball-csapat, a Cubs Wrigley Field-i pályáján leszakított egy farostlemez-tetőt. A rendőrség lezárta a környéket. Wisconsin államban az I-42-es és az I-94-es autópálya megbénult, az autósok mentésében a Nemzeti Gárda egységei is részt vettek. A gárda Minnesota államban is csatlakozott a hóeltakarítási műveletekhez. Missouri államban – a megépítése után először – a hatóságok lezárták a I-70-es autópálya St. Louist Kansas Cityvel összekötő szakaszát.
Országosan több mint 6 ezer repülőjáratot töröltek. A hóvihar, amely összesen 30 államon halad át, szerdán elérte Új-Angliát is. Boston és Philadelphia, New York és Newark repülőterei nem indítottak és nem fogadtak gépeket. A valóság szerdán élesen ellentmondott annak az “időjóslási eredménynek”, amelyet hagyományosan egy mormota “segítségével” állapítottak meg a Pennsylvania állambeli Punxsutawneyben a nap folyamán. A vackából előhúzott Phil ugyanis nem látta a saját árnyékát, ami a tavasz közeledtét jelzi, ám a környék hó- és jégviszonyai merőben másra engedtek következtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik