Nagyvilág

Enyhítették a szlovák államnyelvtörvényt

A szlovák parlament újra megszavazta a köztársasági elnök által visszaadott államnyelvtörvény módosítását, amely a felére csökkentette az eredeti pénzbüntetéseket.

Ivan Gasparovic december végén azért utalta vissza a törvénymódosítást a parlament elé, mert nem értett egyet azzal, hogy a jogszabály megsértéséért kiszabható büntetések nem lennének kötelezőek, hanem azokról a kulturális tárca döntene. Gasparovic azt javasolta, hogy a büntetés legyen kötelező jellegű.

Az 150 tagú testületben 78-an szavaztak újra igennel a jogszabály módosítására. A szavazást megelőző keddi indulatos vitában a baloldali és a nacionalista ellenzék ismét élesen bírálta a koalíciót.

A kormányoldal kezdeményezésére a pozsonyi parlament az eddigi 5000-ről 2500 euróra csökkentette a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért kiszabható pénzbüntetés felső határát.

Büntetéseket – a kormányoldal értelmezése szerint – a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak – azok is csak olyan esetben, ha közigazgatási információkat, valamint az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven -, magánszemélyek nem. A büntetés kiszabása nem kötelező. A közlekedési tárca, a posta és a távközlés, valamint a nem állami tűzoltóegységek tagjai számára az államnyelv használata és tudása nem lesz alapfeltétele az alkalmazásnak.

Azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a képviselői testületek ülésein használható lesz a kisebbségi nyelv is. A jövőben lehetővé válik, hogy a helyi hivatalos jegyzőkönyveket kisebbségi nyelven vezessék, de le kell fordítani szlovákra is. Eddig a jegyzőkönyveket kizárólag szlovák nyelven kellett vezetni.

A nemzetiségi iskolákban nem lesz kötelező az összes dokumentáció kétnyelvű vezetése. Az oktatási tárca rendeletben konkrétan meghatározza, mely dokumentumokat kell szlovákul is vezetni. Kikerült a jogszabályból az a tétel is, miszerint a regionális és a helyi közigazgatási szerveknek felügyelniük kellett a törvény betartását és az államnyelv használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik