Nagyvilág

Történelmi méretű tüntetés Kairóban

Soha nem látott tömeg demonstrál az egyiptomi főváros központjában Hoszni Mubarak államfő távozását követelve.

Erről az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítója számolt be, közvetlenül a központi Tahrír térről. Külföldi hírügynökségek azonban ellentétes információkat közöltek a résztvevők számával kapcsolatban, egyesek a fővárosban és az ország második legnagyobb városában mindössze pár százezer demonstrálót jelentettek.

Az emberek Mubarak távozását követelő jelszavakat skandálnak, és a felakasztott elnököt ábrázoló táblákat tartanak. Mások olyan táblát visznek, amelyen az elnök fotója alatt az a felirat állt: “Lehullik a fejed!”. Az al-Dzsazíra egyik helyszíni riportere úgy értesült, a tüntetők tervei szerint amennyiben elegendő ember összegyűlik, este az elnöki palota elé vonulnak.

Sokan a Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén töltötték az éjszakát. Kairó központja felett helikopterek köröznek, a hadsereg pedig ellenőrzése alá vonta a belvárosba vezető utakat. A hadsereg hétfőn bejelentette, hogy nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, s követeléseiket “legitimnek” nevezte.

Közben Washingtonban bejelentették, hogy Margaret Scobey kairói amerikai nagykövet telefonon beszélt el-Baradei-jel, az egyiptomi ellenzék Nobel-békedíjas vezetőjével, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi főigazgatójával. Amerikai közlés szerint a nagykövet megerősítette az Egyesült Államok hivatalos véleményét, hogy Washington alapvető politikai változásokat akar, de nem kívánja megmondani az egyiptomiaknak, hogy milyenek legyenek a változások.

Az al-Dzsazíra egyik kairói tudósítója arról számolt be, hogy a tüntetés szervezői szórólapokat kezdtek osztogatni a Tahrír téren összegyűlt demonstrálók között, amely szerint ultimátumot adnak a hadseregnek, hogy szerdáig bezárólag döntse el, a hatóságok vagy a tüntetők oldalán áll-e.

Szemtanúk szerint a katonák nem akadályozták meg az embereket a gyülekezésben, csupán a személyi igazolványokat ellenőrizték és átkutatták a tüntetőket, hogy nincsenek-e náluk fegyverek. A tüntető nőket a hadsereg civil nőalkalmazottai motozták meg.

A külföldi országok ezzel párhuzamosan igyekeznek minél gyorsabban kimenekíteni állampolgáraikat Egyiptomból.

Mindeközben újabb adat került nyilvánosságra a zavargásokban elhunytak számáról: az ENSZ emberi jogi biztosa, Navi Pillay nem megerősített forrásokra hivatkozva azt közölte: a több mint egy hete tartó tüntetéseknek eddig legalább háromszáz halálos, valamint háromezer sérült áldozata van.

Egyiptomban nyolcadik napja tartanak a csaknem harminc éve hivatalban lévő elnök, Hoszni Mubarak elleni tüntetések. Az észak-afrikai államban a tunéziai “jázminos forradalom” mintájára kezdődtek a demonstrációk, melynek során a magas munkanélküliség, illetve a rossz életkörülmények miatt elkeseredett tunéziai tüntetők sikeresen megdöntötték a több mint húsz éve hatalmon lévő diktátor, Zine El Abidine Ben Ali uralmát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Clinton: katasztrófa felé halad a Közel-Kelet (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik