Nagyvilág

Pusztító vihar elől menekülnek Ausztráliában

Megkezdték az evakuálást Ausztráliában Queensland állam északi részén. A helyieknek és a turistáknak is el kell hagyniuk a térséget, egy pusztító erejű ciklon miatt.

A Yasi nevű ciklon várhatóan 280 kilométer per órás szelekkel fog partot érni Ausztrália északkeleti részén. Az ausztrál légitársaságok kedden extra járatokat indítottak Queensland állam északi részeire, hogy még a repülőterek várható szerda reggeli lezárása előtt elhagyhassák a veszélyeztetett területet az ott lévő emberek. Cairns város kórházaiból az ausztrál légierő katonai gépein evakuálták a betegeket, miközben a hatóságok otthonaik elhagyására szólították fel a part mentén lakó embereket. A hatóságok várhatóan még kedden kötelezővé teszik a ciklon útjában álló területek kötelező elhagyását.

A Yasi névre keresztelt trópusi ciklon várhatóan csütörtök reggel éri el Queensland állam északi részét, 280 kilométer per órás szelekkel. Az állam kormányfője, Anna Blight arra figyelmeztetett, hogy a vihar az egyik legerősebb lesz, amelyik a területre valaha is lecsapott. “Nagyon komolyan kell vennünk” – jelentette ki a politikus.

Blight újságírók előtt nyilatkozva elmondta: a vihar várhatóan el fogja kerülni a decemberi áradások által érintett területeket, ahol több mint harminc ember halt meg, és több tízezer lakóház vált lakhatatlanná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik