Nagyvilág

Csordultig telt menekülőkkel a kairói reptér

Egy hatalmas, fehér sátrat állítottak fel kedden a kairói nemzetközi repülőtér egyes terminálja előtt azoknak, akik már nem fértek be az indulási csarnokba.

Az AFP tudósítója szerint több százan várakoznak a sátor alatt, mivel a várócsarnok zsúfolásig megtelt. “Azért megyek el, mert már a lakásom közelében is lövöldözések voltak, állítólag a katonák több fosztogatót agyonlőttek” – mesélte Natasha, egy ifjú angol nyelvtanár. “Úgy volt, hogy még egy hétig maradok, de aztán megfogadtam a követségem tanácsát, ezért hazautazom” – mondta egy 21 éves dél-koreai fiú, aki azért jött Kairóba, hogy arabul tanuljon.

A washingtoni külügyminisztérium keddi bejelentése szerint utasítást adtak az egyiptomi amerikai külképviseleteknek, hogy térjenek haza mindazok a munkatársak, akik nem látnak el sürgős feladatokat. Philip Crowley külügyi szóvivő azt mondta: “az elmúlt napok egyiptomi eseményeit figyelembe véve döntöttek a nélkülözhető kormányalkalmazottak hazahívásáról”.

A repülőtéren a zsúfoltság ellenére egyelőre nyugalom van. A turisták szerint ez annak köszönhető, hogy a külképviseletek is segítenek. A követségek buszokkal vitték a turistákat a reptérre, ahol világító mellényeket viselő követségi alkalmazottak táblákat emelnek a magasba az adott ország nevével, hogy összegyűjtsék honfitársaikat a különjáratokhoz.

Hétfőn számos ország készítette elő vagy kezdte meg Egyiptomban tartózkodó állampolgárainak kimenekítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik