Nagyvilág

Az amerikaiak nem ismerik a WikiLeakset

Az amerikaiak 42 százaléka hírből sem hallott a WikiLeaks portálról, és gyakorlatilag senkit nem érdekel az Egyesült Államokban Vilmos brit trónörökös és Kate Middleton közelgő házassága.

Ez derült ki a Vanity Fair magazin és a CBS amerikai televízió megbízásából készített közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra.

A felmérés adatai szerint az amerikaiaknak csupán 9 százaléka gondolja azt, hogy a WikiLeaks “jó dolog”. Az amerikai titkos dokumentumok és diplomáciai táviratok százezreit nyilvánosságra hozó portál “destruktív, de törvényes” a megkérdezettek 23 százaléka szerint, míg 22 százalék árulónak tekinti a Julian Assange ausztrál újságíró által létrehozott szájtot.

Assange a CBS 60 minutes című műsorának adott, vasárnap sugárzott exkluzív nyilatkozatában azzal fenyegetőzött, hogy titkos dokumentumokkal árasztja el a világot, ha végleg ellehetetlenítik a WikiLeaks működését. Ismét védelmébe vette a dokumentumok kiszivárogtatását, mondván, hogy az embereknek ismerniük kell a nyers információkat, mert csak így lehet igazságos a társadalom, és működhet a civil szféra.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az amerikaiak mindössze 4 százaléka mutat valós érdeklődést az április 29-re kitűzött brit álomesküvő iránt. A megkérdezettek kétharmadát egyáltalán nem, 21 százalék pedig kissé érdeklik a királyi menyegző részletei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik