Nagyvilág

Titkos ülést tart a mianmari parlament

Több mint két évtizede először összeült a parlament Mianmarban.

A tavalyi november választások eredményeként létrejött parlament két háza a fővárosban, Najpjidóban hétfőn reggel kezdte meg a munkát. Ugyancsak összeült a 14 tartományi parlament is.

Az országot kormányzó junta szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be ez alkalommal. A rendkívüli óvatosságáról és titkolózásáról ismert kormányzat a múlt hét végén lezárta a fővárost, s a parlament épületébe behajtó autókat egyenként ellenőrizték, pokolgépek és robbanószer után kutatva. A parlamenti üléseket a nyilvánosság teljes kizárásával tartják, újságírók még a parlament épületébe se tehették be a lábukat.

Mianmarban november 7-én tartottak parlamenti választást, amelyen, a junta által létrehozott párt, a Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP) a mandátumok hozzávetőleg 80 százalékát szerezte meg. A katonai junta szerint a választások kulcsfontosságú lépést jelentenek a demokrácia megteremtése felé. Ezt a véleményt osztja Mianmar leghűbb szövetségese, Kína is, de a rendszer bírálói szerint a szavazás nem volt sem szabad, sem igazságos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik