Nagyvilág

Szíriát is elérheti a tüntetési hullám

Kormányellenes tömegtüntetést szervez a szíriai ellenzék szombatra, a tunéziai, illetve az egyiptomi demonstrációk mintájára.

A Bashar al-Asszád szíriai elnök ellen tervezett tüntetés – hasonlóan a tuniszi, illetve az kairói demonstrációkhoz – a Facebook internetes közösségi oldalon szerveződik – számolt be a CNN amerikai televízió honlapján.

A szervezők többek között jobb életkörülményeket, az emberi jogok tiszteletben tartását, illetve a fiatalok véleményének figyelembevételét követelik.

Egyelőre nem világos, hányan csatlakoznak majd a tüntetéshez, a közösségi oldalon eddig néhány ezren jelezték ebbéli szándékukat.

Tunézia, Egyiptom, Algéria, Jordánia, valamint Jemen után Szíria lehet a hatodik arab ország, amelyet elérhet a Tunéziából indult tüntetési hullám. A munkanélküliség, illetve a rossz életkörülmények ellen tiltakozó tömegek Tunéziában már megdöntötték a több mint húsz éve uralkodó diktátor, Zine El Abidine Ben Ali hatalmát, Egyiptomban pedig ennek példájára tömegtüntetések indultak a csaknem harminc éve regnáló elnök, Hoszni Mubarak leváltása érdekében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Clinton: katasztrófa felé halad a Közel-Kelet (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik