Nagyvilág

Moszkva: azonosították a szilveszterkor “felrobbant” asszonyt

Azonosították azt az asszonyt, aki egy bérelt moszkvai házban szilveszterkor véletlenül robbanás áldozata lett, s akinek a balesete a minapi domogyedovói robbantásos merénylet ügyében végül is nyomra vezette a hatóságokat: Ibragimhalil Daudov dagesztáni bandavezér felesége volt az illető - mondták el hétfőn rendvédelmi források.

A szilveszteri robbanással kapcsolatban gyanúsított személyeket terrorista merénylet előkészítésének vádjával őrizetbe vették: a négy személy között nem szerepel Daudov. A források közlése szerint az 1961-ben született Daudov az egyik legaktívabb és legfelkészültebb szélsőséges, Afganisztánban volt sorkatona, három éve csatlakozott az illegális fegyveresekhez, és hosszabb ideje körözik terrorista jellegű cselekmények, egyebek között rendőrök megölése miatt.

Daudov csoportjának egy korábbi közlés szerint része volt két öngyilkos merénylő nő felkészítésében: egyikük a szilveszterkor robbanás áldozatává vált nő, a másikat, egy Zajnab Szujunova nevű asszonyt néhány nap múlva Volgográdban elfogták. Ő mondta el, hogy egy bizonyos Vitalij Razdobugyko akarta őt és barátnőjét öngyilkos merényletre kényszeríteni.
Razdobugykóról a hétvégén közölték, hogy a domogyedovói merénylethez nincs köze, de a szilveszteri robbanás kapcsán keresik.

A nyomozás azonnal a szilveszteri balesettel hozta összefüggésbe a 35 ember életét kioltó domogyedovói merényletet, s a gyanú most beigazolódni látszik.
Hétvégi közlések szerint azonosították a merénylőt is, ám a nyomozás érdekében nevét nem közölték. A nyomozati bizottság szóvivője azonban azt állította, hogy az illető kaukázusi származású. Emiatt igen élesen kritizálták a hétfői lapok. “Markin ezzel csak a gyűlöletet szítja, s alapot ad arra, hogy az oroszok szemet hunyjanak a migránsokkal szembeni jogtalanságok felett, s hogy a szervezők további merényleteket készítsenek elő” – írta a Moszkovszkij Komszomolec című lap.
A január 24-i domogyedovói merénylet nyomán hétfőn még 123 ember volt kórházban.

Dmitrij Medvegyev államfő új, közlekedésbiztonsági belügyminiszter-helyettesi posztot hozott létre, s erre Viktor Kirjanovot nevezte ki, aki eddig a közúti közlekedésbiztonsági igazgatóságot vezette. Rasid Nurgalijev belügyminiszter egy közlekedésbiztonsági tanácskozáson elmondta: a domogyedovói merénylet után közel duplájára emelkedett a terrorcselekmények veszélyét jelző, de alaptalannak bizonyuló telefonhívások száma.

Ezeket a hívásokat Oroszországban kivétel nélkül komolyan veszik, de elég sok esetben megtalálják a hívót, s az ilyen “tréfákért” kemény büntetéseket szabnak ki. Nurgalijev elmondta: 2010-ben Oroszországban közlekedési eszközökön összesen 186 pokolgépet, több mint 100 kilogramm robbanószert, 200 fegyvert, 18 ezer darab lőszert és másfél tonna kábítószert foglaltak le, és 58 ezer bűncselekmény történt. Ugyancsak tavaly az Észak-Kaukázusban 18 alkalommal robbantottak fel vasúti síneket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik