Nagyvilág

Megzavarhatják Vilmos herceg esküvőjét

Brit sajtóértesülés szerint anarchisták akarják megzavarni Vilmos brit trónörökös áprilisra tervezett esküvőjét és annak előkészületeit.

A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap hétfőn közölte, hogy megszerzett egy titkos email-üzenetet, amelyen a trónörökösi esküvő fő londoni helyszíneinek műholdas fotója látható. A fényképen nyilak jelölik azokat a helyeket, amelyeken a szervezők által mozgósított anarchista csoportok akcióba léphetnek.

A lap értesülése szerint a “szélsőségesek” már az esemény előtt több mint egy hónappal nagyszabású megmozdulásokat terveznek. A fő terv az, hogy a brit kormány költségvetési megszorításai ellen összehívott márciusi 26-ai londoni szakszervezeti tüntetést kihasználva az anarchista tömeg rendőrőrsöket, katonai laktanyákat, kormányépületeket, valamint egy tévé- és egy rádióállomást rohamoz meg, és az esküvő napjáig megpróbálja megszállva tartani ezeket a létesítményeket.

Az akció második szakasza a menyegző napján kezdődne, amikor az anarchista csoportok útakadályokkal, füstbombákkal próbálnák megzavarni az esküvői menetet. Emellett el akarják foglalni az apátság melletti Parlament-teret, “karneváli orgiákat” és “anarchista utcabálokat” is terveznek.

Az egész mögött egy volt egyetemi tanár, Chris Knight áll, akit a brit anarchista mozgalmak vezéralakjának tartanak. Knightot 2009-ben fosztották meg professzori katedrájától, miután erőszakcselekményekre szólította fel híveit a bankárok és a rendőrség ellen.

Knight a The Sunnak elismerte a többhetes akciósorozat terveinek létezését, és elmondta: olyan “megengedhetetlenül költségessé” akarják tenni a rendőrség számára a rendfenntartást, hogy a hatóságok végül a trónörökösi esküvő törlésére vagy helyszínének megváltoztatására kényszerüljenek.

A rendőröknek azonban nem csupán az anarchistákra kell majd odafigyelniük: a londoni szexipar dolgozói is tiltakozást terveznek az esküvő napjára. A The Sun úgy tudja, hogy prostituáltak egy csoportja pucér emberi lánccal próbálja majd lezárni az esküvői menet egyik fő útszakaszát; a részvevők csak símaszkot viselnének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik