Nagyvilág

Káosz a kairói reptéren

Zűrzavar uralkodik Kairó nemzetközi repülőterén, külföldiek ezrei igyekeznek elmenekülni a belpolitikai válság és tüntetések sújtotta Egyiptomból.

A kairói repülőtéren déltájban elterjedt egy bejelentés a dán, német, kínai, brit és kanadai utasok csoportjai között, hogy kormányuk gépeket küldött értük, s erre ideges tülekedés indult a kapuk felé. Az Egypt Air hétfőn felújította járatait nagyjából 14 órás szünet után, amelynek oka a kijárási tilalom és a szolgálatba állítható személyzet szűkössége volt.

Számos ország kezdte már meg vagy készíti elő állampolgárainak kimenekítését. Törökország a hétfőre virradó éjjel 1144 polgárát hozta haza Kairóból és Alexandriából a Turkish Airlines által bérelt öt repülőgépen – közölte hétfőn Mehmet Ersoy, a rendkívüli helyzetek török hivatalának elnöke az Anadolu hírügynökséggel. Hozzátette, hogy előzőleg, szombaton és vasárnap 330 török állampolgárt vittek haza az észak-afrikai országból.

Várhatóan rövidesen megérkezik a ciprusi Larnaca repterére az első bérelt repülőgép, amely amerikai állampolgárokat hoz Egyiptomból – közölték az Egyesült Államok nicosiai nagykövetségén. A gép a kairói repülőtéren tapasztalható torlódások miatt a tervezettnél később ér a szigetre. A nagykövetségen nem közölték az utasok számát és azt sem, hány repülőgép érkezik még amerikaiakkal a hétfői nap folyamán. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Görögország két C-130-as szállító-repülőgépet küld az Egyiptomban tartózkodó görögök elszállítására – közölte a görög külügyi szóvivő, de nem tudta megmondani, hogy ez mikor történik meg. “A gépek indulásra készek. Kapcsolatban állunk az ottani hatóságokkal. De odarepülni csak akkor tudunk, ha az alexandriai leszállás biztosítva van” – mondta.

Az orosz Lukoil és Novatek cégek hétfő közölték, hogy hazaszállítják dolgozóikat Egyiptomból. A Lukoil olajvállalat vasárnap 15 dolgozóját költöztette családostól Dubajba, ahonnan kedden hazatérnek Oroszországba. A Novatek gázkitermelő cég hétfőn evakuálja Egyiptomban dolgozó alkalmazottait. Oroszország és Izrael két-két, Csehország egy gépet küld állampolgáraiért. Felfüggesztette a munkát a Nissan, a PGNiG lengyel gázkitermelő, a német RWE energetikai vállalat, az Italcementi, a dán Moeller.Maersk hajózási cég és más vállalatok.

Indiaiak százait menekítették ki. Hétfőn 316-an érkeztek meg Mumbaiba (Bombay) az Air India különgépén, és a nap folyamán még 257 embert várnak Egyiptomból a városba. Kína két charterjáratot küldött hétfőn, és kedden még kettőt indít az összesen mintegy ötszáz, Kairóban rekedt kínaiért.
Hétfőn 140 német állampolgár hagyta el Kairó városát a repülőtér irányában. Elszállításukat biztonsági okokból a kairói német nagykövetség szervezte meg – közölte a dpa hírügynökség ottani tudósítója. Frankfurtból reggel elindult a Lufthansa légitársaság egy Jumbo különgépe, amely délután indul vissza Egyiptomból – elsősorban diplomaták hozzátartozóival és az egyiptomi fővárosban dolgozó németekkel.

Ausztrália is különjáratot bérel állampolgárainak evakuálására az arab országból: a Qantas légitársaság egy Boeing-747-es gépe megy kimenekíteni az ausztrálokat – közölte Julia Gillard miniszterelnök. Hivatalos adatok szerint körülbelül 1100 ausztrál tartózkodik Egyiptomban, de a tényleges szám jóval magasabb lehet, mert az ország népszerű turistahely az ausztrálok körében. A Qantas járata szerdán száll fel, és Londonba vagy Frankfurtba viszi majd utasait. Chartergépeket küldött Kanada is az állampolgáraiért; az első hétfőn délután szállt le Kairóban, ahol addigra már elkezdődött a kijárási tilalom. A távozókat Európába szállítják. Elsőként a gyermekes házaspárokat juttatják ki – közölte az ottawai külügyminisztérium.
Hétfőn több nyugat-európai utazási iroda leállította az egyiptomi utak szervezését, és elkezdte az üdülőhelyeken tartózkodó mintegy 30 ezer brit, 4 ezer belga, 15 ezer svéd, 2,5 ezer finn és ezer francia hazautaztatását.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára, Abdallah el-Badri hétfőn felvetette, hogy az egyiptomi helyzet kihathat a Szuezi-csatornára is, és ez kőolajhiányt okozhat. A szervezet kész növelni a termelését – mondta erre a lehetőségre. Az egyiptomi hatóságok közlése szerint a stratégiai fontosságú víziút egyelőre teljes kapacitással működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik