Nagyvilág

Jégtörővel mentettek ki több száz tengerészt

Orosz jégtörőknek vasárnap sikerült kiszabadítaniuk a jég fogságából a Szodruzsesztvo nevű orosz halfeldolgozó hajót az Ohotszki-tengeren.

A jég egy hónappal ezelőtt tette mozgásképtelenné a hajót, amelyen több száz tengerész várta a mentést.Az orosz közlekedési minisztérium vasárnapi bejelentés szerint a mentőakció eredményesen véget, és a 368 tengerésszel a fedélzetén a Szodruzsesztvo képes volt magától elindulni.

A halfeldolgozó mellett még négy hajót zárt körbe a vastag jég december végén és január elején, az orosz távol-keleten található Ohotszki-tengeren. A hajókon összesen csaknem 600 ember várta a segítséget.

Szakértők szerint a jég azért volt szokatlanul masszív, mert az Amur-folyó édes vize keveredett az Ohotszki-tenger sósvizével. Kezdetben még úgy tűnt, hogy a mentőakció gyors lesz, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ezért közölte január 4-én, hogy a Szodruzsesztvo 24 órán belül szabad lesz.

Aztán kiderült, hogy sokkal hosszabb ideig fog tartani a mentési művelet. A Kraszin jégtörő nem volt elég, tovább két jégtörőt kellett a helyszínre vezényelni, és még helikoptereket is bevetettek a mentésnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik