Nagyvilág

Izrael Mubarak támogatását kéri

Bizalmas üzenetet küldött Izrael az Egyesült Államoknak és európai országoknak, azt kérve, hogy támogassák Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendszerének stabilitását, amelynek nagy tiltakozási hullámmal kell szembenéznie - írta a Háárec című izraeli újság.

Az izraeli vezetők a hét végén elküldött üzenetükben hangsúlyozzák, hogy “a Nyugat és az egész Közel-Kelet érdeke az egyiptomi rendszer stabilitásának fenntartása – folytatja a lap. – Ezért fékezni kell a nyilvános bírálatokat Hoszni Mubarak elnökkel szemben.”

A hírt átvevő katonai rádió szerint ez az Egyesült Államoknak és azoknak az európai országoknak a bírálatát jelenti, amelyek már nem támogatják Mubarak elnök kormányzatát. Újságírói kérdésre Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap információját, a külügyminisztérium szóvivője pedig még nem volt elérhető.

Izraeli illetékeseket idézve a Háárec arról is beszámolt, hogy a külügyminisztérium irányelveket küldött mintegy tucatnyi “kulcsfontosságú” országban – az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában, Oroszországban és más európai országokban – működő nagykövetségének, arra kérve a nagyköveteket, hogy beszélgetőpartnereiknek hangsúlyozzák “Egyiptom stabilitásának fontosságát”, és mielőbb juttassák el nekik ezt az üzenetet.

Az izraeli vezetők eddig nemigen hallatták hangjukat az egyiptomi tüntetéshullámmal kapcsolatban, és Netanjahu is arra intette minisztereit, hogy tartózkodjanak a nyilatkozatoktól ez ügyben. Ő maga csak annak kijelentésére szorítkozott vasárnap, hogy Izrael meg akarja őrizni a békét Egyiptommal, valamint “a regionális stabilitást és biztonságot”.

Saul Mofaz, a kneszet védelmi és külügyi bizottságának elnöke hétfőn azt mondta a közrádióban, hogy Izraelnek “nem szabad beavatkoznia az egyiptomi belügyekbe”, s “legfőbb érdekünk a békeszerződés megőrzése, amint Mubarak elnök tette az elmúlt harminc évben”. Hozzátette ugyanakkor, hogy “figyelmesen tanulmányoznunk kell az amerikai kormányzat magatartását: az Egyesült Államok értésre adta, hogy egyik szövetségesének (Mubaraknak) nyújtott feltétlen támogatása valójában igen részleges támogatást jelent”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik