Nagyvilág

A „düh napjára” készülnek Egyiptomban

A boltok zárva tartanak, a kirakatokat fehérre festették, az utcákon rendőrök helyett csak katonákat látni. A Mubarak lemondását követelő egyiptomi tüntetéssorozat hetedik napja összecsapások nélkül, de annál nagyobb káoszban telt. Keddre egymilliós tüntetést szerveznek az elnöki palota elé. Helyszíni beszámoló az fn.hu-n.

Kicsit nyugodtabb a helyzet, a komolyabb csomópontokat fiatalok irányítják a rendőrök helyett, közlekedési lámpa eddig sem volt – számolt be a zavargások hetedik napjáról lapunknak egy Egyiptomban tartózkodó, nemzetközi szervezetnél dolgozó magyar üzletember. Fosztogatás már alig van, viszont a boltok zárva tartanak, nagy részük fehérre festette a kirakatát. Mubarak gyakorlatilag átadta a hatalmat a katonaságnak, akikben még valamennyire bíznak az emberek – tette hozzá. Nem tudni, ki uralja az országot, rendőröket nem látni az utcán, csak katonákat, de abból sem sokat. Hatalmas pozitívum viszont, hogy a levegő olyan lett, mint az Alpokban: nem üzemelnek a gyárak és kicsi a forgalom, így narancssárga naplemente volt a szürke helyett. A kairói magyar nagykövetségen kívül nem tudok internetezni és az sms sem működik – számolt be.

Egy Kairóba tartó magyar férfi a Facebookon arról írt, hogy hiába érkezett meg hétfőn a repülőtérre, a hatóságok nem engedték be a városközpontba, így egy főváros melletti faluban volt kénytelen megszállni.

Az egyiptomi fiatalok szintén a közösségi oldalakon panaszkodtak a tarthatatlan helyzetről. „Mubarak letiltotta az internetet, a mobiltelefon-hálózatokat, leállította a nemzeti vonatközlekedést, lehetetlenné tette az üzemanyag-szállítást a benzinkutakba, leállította az élelmiszerboltok ellátását, a rendőröket pedig arra utasította, hogy a káosz érdekében fosztogassanak és lőjenek a tömegbe” – írja a “We are all Khaled Said” nevű Facebook-csoport, amely egyike azoknak a közösségi oldalaknak, ahol percről percre követni lehet az utcai megmozdulásokat. A csoport, amely jelenleg több mint 35 ezer rajongót számlál, annak a 28 éves egyiptomi fiatalembernek állít emléket, akit a napokban szemtanúk elmondása szerint brutális kegyetlenséggel halálra kínzott az egyiptomi rendőrség Alexandriában. Hiába kért bocsánatot és kérdezte meg, hogy miért bántják, a két rendőr a falhoz és lépcsőfokokhoz ütötte a fejét egészen addig, ameddig bele nem halt.
Tiltakozók gyülekeznek a kairói Tahrír téren január 31-én (MTI/EPA) Képgaléria!

Tiltakozók gyülekeznek a kairói Tahrír téren január 31-én (MTI/EPA) Képgaléria!

„Khaled lett a szimbóluma azoknak az egyiptomiaknak, akik arról álmodnak, hogy országuk megszabadul a brutalitástól, a kínzástól és a megaláztatástól, amelyet nap mint nap kénytelen elszenvedni a rendőröktől az utcán. Az egyiptomiak arra várnak, hogy visszakapják szabadságukat és szabadon megválaszthassák képviselőiket – írja a Facebook-csoport ismertetőjében.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hétfőn kormányváltással és hangzatos reformígéretekkel próbálta megőrizni megrendült hatalmát. A tüntetők azonban úgy tűnik, nem fogadják el az újonnan kinevezett kabinet tagjait, mondván, hogy Mubarak már nem Egyiptom elnöke, így nincs joga új kormány kinevezésére. Az interneten szerveződő közösségek bejegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy az elkövetkezendő napokban a lehető legnagyobb tömeget szeretnék az utcára vinni. A fiatalok célja, hogy péntekig az országból való távozásra kényszerítsék Hoszni Mubarak elnököt. Addig is lelkesítő, a tüntetéseken készült felvételekből összevágott zenés videókkal szólítanak mindenkit az utcára. A legnépszerűbb videót már több mint egymillióan töltötték le:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik