Nagyvilág

Függetlenedik Dél-Szudán

A dél-szudániak az elszakadás mellett döntöttek.

Az összes szavazat megszámlálása alapján a szavazók 98,83 százaléka voksolt az elszakadásra. Csan Rik Madut, a népszavazási bizottság alelnöke viszont azt közölte,
hogy az elszakadást igenlő szavazatok aránya meghaladta a 99 százalékot
is.

Az eredményt még a nap folyamán ünnepélyes keretek között hivatalosan kihirdetik Dzsubában, az országrész fővárosában. A ceremónián részt vesz Salva Kiir, az eddig félautonómiát élvező terület és a majdani állam elnöke.

A népszavazást az a 2005-ben megkötött békemegállapodás irányozta elő, amely véget vetett Észak és Dél több évtizedes polgárháborújának. Az ellenségeskedésekben 2 millióan haltak meg, és 4 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

A szavazási bizottság korábban megerősítette, hogy a referendum érvényes, mivel a lakosságnak az előírt 60 százaléknál nagyobb része vett részt rajta.

A választás kimenetele már korábban sem volt kétséges, de a Szudán olajtermelésének nagy részét adó déli országrész politikai vezetői visszafogottan reagáltak az előzetes eredményekre és azt tanácsolták híveiknek, hogy tartózkodjanak az északiak indulatait esetleg felszító hangos ünnepléstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik