Nagyvilág

Rendőrök fosztogathattak Kairóban

Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot - állította egy német újságnak nyilatkozva az ókori művészet egyedülálló gyűjteményének korábbi igazgatója.

Vafaa asz-Szádik a berlini Der Tagesspiegel online kiadásában elmondta: a rendőrök közül többen a betörés előtt levették a zubbonyukat, nehogy fölismerjék őket. A tettesek egy másik csoportja egy tűzoltólétrán fölmászva, a tetőablakon át hatolt be az épületbe. A vandál pusztítás főleg az első emeletre összpontosult.

“Nagyon sok szobrot földhöz vágtak és összetörtek, köztük a Tutanhamon kincseiből való istenalakokat. A fosztogatók elloptak több, a fáraók korából származó ékszert, és teljesen kirabolták a tavaly novemberben a múzeum oldalszárnyában megnyitott emléktárgyboltot.

A betörők súlyosan megrongáltak két múmiát, amelyek szintén a fáraók korából maradtak fenn, de ellopni nem tudták őket. Tüntetők a biztonsági erőkkel összefogva végül elkapták a tolvajokat, s a két múmiát visszavitték a múzeumba – közölte vasárnap Szahi Havasz, az ókori gyűjtemények főnöke.

Szombaton kairóiak tucatjai alkottak élő láncot az Egyiptomi Múzeum épülete körül, hogy megakadályozzák az újabb fosztogatást. A vandál cselekedet nyomán a hadsereg felszólította “az egyiptomi népet, hogy védje meg a nemzetet”. Péntek este óta katonák járőröznek a nagyobb egyiptomi városok utcáin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik