Nagyvilág

Egyiptom – Mubarak a hadsereg műveleti központjában

Az egyiptomi elnök, akinek távozását tüntetők ezrei követelik az országban, a főhadiszállásról kíséri figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását - közölte az országos televízió.

Az államfő tárgyalt az általa előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal. Amióta a rendőrség eltűnt az utcákról, a hadsereg egységei állnak a főváros stratégiai pontjain, így a Tahrír tér körül is, ahol a vasárnapi nap közepén is ezrével gyülekeztek a demonstrálók. Délután csatlakozott hozzájuk az ellenzék fő megbízottjává választott, Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei is.

Az AFP hírügynökség adatai szerint a kedden kezdődött tüntetéseknek eddig legkevesebb 111 halottjuk és kétezernél több sebesültjük volt Egyiptom-szerte.

Vasárnap a hadsereg bevonult a vörös-tengeri turistaparadicsomba, Sarm-es-Sejkbe is, és állásokat foglalt el a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arísban. Sarm-es-Sejkben nyugodt a helyzet. A köztelevízió híre szerint ugyancsak vasárnap Mubarak új kormányzókat nevezett ki több kormányzóság, köztük a Sínai-félsziget élére is.

A fosztogatók elleni bevetéseik során a katonák eddig 450 embert vettek őrizetbe, Csupán Alexandria és Iszmáilíja városában több mint 250 bűnözőt fogtak el – jelentette vasárnap az al-Arabíja hírtelevízió. A fővárosban az utcasarkokon tankok és más lánctalpas járművek őrködnek, akárcsak a kormányzati épületeknél.

Egy helyen a katonák eltűrték, hogy a harckocsijaikra Mubarak-ellenes jelszavakat firkáljanak a tüntetők: Le Mubarakkal!, Le a kényúrral!, Le az árulóval! Mubarak, ki veled Egyiptomból! A kérdésre, hogy ezt miért hagyták, az egyik katona azzal válaszolt, hogy “ezt a nép írta, ez a nép szava”

Egy biztonsági forrás szerint tucatnyi holttest hevert a járdán a Kairót Alexandriával összekötő út mentén, az Abu-Zabalban lévő börtön közelében, az egyik olyan helyen, ahol lázadás tört ki a vasárnapra virradó éjjel. Haláluk körülményeiről nem tudott beszámolni, csak annyit közölt, hogy lövéseket hallott a börtönből és azon kívül is.

Kairóban, a Nílus partján ég egy bevásárló központ, amelyet szombaton kifosztottak. Bár a vasárnap normál munkanap, a bankok zárva vannak, és a tőzsde sem működik. A zavargások miatt nem kezdte meg az új szemesztert az amerikai egyetem. Az internet továbbra sem működik, a szolgáltatók már pénteken leállították az adatforgalmat. A mobiltelefonok használata akadozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik