Nagyvilág

Baradei szerint visszafordíthatatlan a felkelés

Mohammed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető szerint visszafordíthatatlan a Hoszni Mubarak elnök elleni forradalom.

A Kairó központi terén tüntető tömeghez csatlakozó Nobel-békedíjas Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője a megmozdulás részvevőihez szólva kijelentette: „visszaszereztétek jogaitokat, és amit elkezdtünk, nem lehet visszafordítani. Fő követelésünk, hogy legyen vége a rendszernek, s kezdődjön új szakasz, legyen egy új Egyiptom”. A tömeg „Le Mubarakkal!” és „A nép a rezsim bukását akarja!” kiáltásokkal válaszolt a Bécsből csütörtökön hazatért politikus szavaira.

El-Baradei azt is kijelentette, az ellenzéktől felhatalmazása van arra, hogy felvegye a kapcsolatot a hadsereggel és új kormányt alakítson. Mielőtt a tüntetőkhöz csatlakozott volna, a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy „Mubaraknak ma távoznia kell”.

A Tahrir téren a délután négytől érvényes kijárási tilalom ellenére mintegy tízezren tüntettek. Biztonsági források szerint a rendőrök, akiket visszahívtak Kairó utcáiról, újra munkába látnak, de csak forgalomirányítással, a bűnözők féken tartásával foglalkoznak, a tüntetők ellen, akikkel néhány napja keményen összecsaptak, nem vezénylik ki őket. Az utcák rendjét változatlanul a hadsereg igyekszik fenntartani.

A kairóiakat aggasztja, hogy a zűrzavarban több börtönből megszöktek a köztörvényes bűnözők, és a fővárosban több helyen polgárőrség szerveződik, hogy elejét vegye a rablásnak, fosztogatásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik