Nagyvilág

Lemondott az egyiptomi kormány

Lemondott az egyiptomi kormány - jelentette szombaton a kairói állami tv.

Ahmed Nazíf kabinetje többnapos kormányellenes tüntetés után távozott, illetve azután, hogy Hoszni Mubarak elnök televízió által sugárzott beszédében jelezte, hogy elhatározta: meneszti a kormányt.

“Békés hatalomátadásra” szólított fel szombaton a Muzulmán Testvériség betiltott, de megtűrt egyiptomi vallási ellenzéki mozgalom. A legrettegettebb ellenzéki alakulat közleménye a Mubarak-rendszer elleni tüntetések ötödik napján látott napvilágot.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek “távoznia kell” – jelentette ki Mohammed el-Baradei ellenzéki vezető, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója, a France 24 műholdas televíziónak nyilatkozva. El-Baradei csütörtökön tért vissza Bécsből Egyiptomba, és kijelentette, hogy kész a rendszer megváltoztatását követelők élére állni.

Az egyiptomi hatóságok szombaton kiterjesztették az éjszakai kijárási tilalom hatályát három nagyvárosban, Kairóban, Alexandriában és Szuezben, így az már helyi idő szerint 16 órától másnap reggel 8 óráig van érvényben – közölte az állami televízió. Mindeddig legalább 74 ember veszítette életét Egyiptomban a tüntetések során – jelentette a Reuters szombaton egészségügyi, kórházi forrásokra és szemtanúk adataira hivatkozva.

Tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrökkel szombaton az észak-egyiptomi kikötővárosban, Alexandriában, annak ellenére, hogy a hadsereg a csoportosulás elkerülésére hívta fel a lakosságot. Egy szemtanú arról tájékoztatott, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be, és éles lőszert használtak a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetők ellen. Három rendőr életét vesztette mikor a demonstrálók megostromolták az állambiztonság székházát a Gázai övezet határán fekvő egyiptomi Rafahban.

A kairói Tahrír térre is visszatértek a tüntetők, ahonnan nem messze a hadsereg lezárta a parlamenthez és a kormányépületekhez vezető utat. A Nílus partján még mindig füst gomolyog a kormányzó párt székházának épületéből, amelyet a tüntetők a pénteki zavargások során felgyújtottak. A rendőrség lőfegyverből sorozatokat adott le a Tahrírra vezető mellékutcákban gyülekező tüntetők szomszédságában. Nem tudni, hogy éles lőszerrel lőttek-e. Az emberek a lövések hallatán menekülni kezdtek. Az elmúlt napokban a rendőrség többször is használt gumilövedéket a tüntetők ellen.

Irán szombaton “az iszlám ébredés hullámának” nevezte az egyiptomi kormányellenes tüntetéseket. Az ultrakonzervatív Ahmad Hatami ajatolláh a pénteki ima alkalmával kijelentette, hogy “az új Közel-Kelet tengelye hamarosan az iszlám vezetés és egy, a valláson alapuló demokrácia lesz”. “Mindezeket a tiltakozásokat Egyiptomban, Tunéziában, Jordániában és Jemenben az iráni iszlám forradalom ihlette” – vélte az ajatolláh.

Az erőszak és a vérontás beszüntetésére szólított fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szombaton, az egyiptomi eseményekre reagálva. “Mélyen aggódom az erőszak spirálja miatt, amely a párbeszédet még nehezebbé tevő helyzethez vezethet” – áll az EU elnökének nyilatkozatában. Herman Van Rompuy végül őszinte reményét fejezte ki, hogy Hoszni Mubarak elnök nyitottságra vonatkozó ígérete konkrét cselekedetekben ölt testet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik