Nagyvilág

Kína cenzúrázza az Egyiptom szót

A kínai internetcenzorok szombaton blokkolták az "Egyiptom" szót az ország népszerű mikroblog oldalain - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A Twitterhez hasonló szolgáltatást nyújtó oldalakon a szóra rákeresve csak egy cenzori üzenet jelenik meg. Kínában a politikailag kényes témákkal kapcsolatos oldalakat rutinszerűen cenzúrázzák.”A hatályos törvények értelmében a keresési eredményeket nem lehet megjeleníteni”. Ez a cenzori üzenet jelent meg a sina.com és a sohu.com című kínai mikroblog oldalakon, az “Egyiptom” szóra rákeresve – közölte az AFP. Ugyanerről számoltak be az Al-Jazeera arab hírtelevízió ázsiai tudósítói is. A kérdéses oldalaknak több tízmillió felhasználója van.

A beszámolók szerint a kínai állami média csak korlátozottan számolt be az egyiptomi eseményekről, pár bekezdéses hírekben, míg a kereskedelmi média egyáltalán nem foglalkozott a kormányellenes egyiptomi tüntetésekkel. Kína sajtószabályozás gyakorlatából kiindulva ez arra utal, hogy csak a hivatalos állami sajtótermékeknek engedélyezték, hogy a témával foglalkozzanak.

Kínában rendszeresnek számít, hogy érzékeny politikai témákkal kapcsolatban arra utasítják a sajtót, hogy csak és kizáróan a hivatalos állami hírügynökség híreit használják, hozzáadott tartalom nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik