Nagyvilág

Irán kivégzett egy holland állampolgárt

Iránban kábítószer-csempészet vádjával kivégeztek egy holland állampolgársággal rendelkező iráni nőt, aki 2009 decemberében részt vett a kormányellenes tüntetéseken.

A január 2-án halálra ítélt 46 éves Zahra Bahramit szombaton akasztották fel a teheráni államügyész hivatalának közleménye szerint, melyet az állami televízió idézett.

Bahrami lánya a Nemzetközi Kampány az Emberi Jogokért Iránban nevű szervezet közlése szerint kijelentette, hogy a vádak koholmányok, melyeket az iráni hatóságok őrizetbe vétele után fabrikáltak anyja ellen.

Bahrami a vádak szerint kokaint csempészett Hollandiából Iránba, állítólag 450 gramm drogot találtak nála. Politikai szerepvállalását nem említette az ügyészségi közlemény.

Hollandia még januárban tiltakozott az eljárás ellen, de Irán ezt mint belügyeibe való beavatkozást visszautasította. Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, és az Iránban született, de később Hollandiában honosított asszonyt saját állampolgárának tekintette.

A kivégzés bejelentése után a holland kormány magyarázatot követelt a teheráni hatóságoktól. Uri Rosenthal külügyminiszter közölte, hogy a minisztériumba kérették az iráni nagykövetet.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet “mély megdöbbenésének” adott hangot a kivégzés felett. A közlemény szerint Irán figyelmen kívül hagyta az összes nemzetközi tiltakozást, hogy ne hajtsa végre a halálos ítéletet. Az AI közleménye megjegyzi, hogy mindazonáltal teljesen egyértelmű megerősítés a kivégzésről nem áll a szervezet rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik