Nagyvilág

Az internetre is “lecsapott” az egyiptomi kormány

Péntek hajnalra megszűnt minden fajta internet-szolgáltatás a közel-keleti országban. Ezzel egy időben a kormányellenes tüntetések újabb hullámára készülve Kairó utcáit a hajnali órákban az úgynevezett elit egységek, azaz a különleges terrorellenes erők lepték el.

Elemzők szerint mindez arra utal, hogy a Mubarak-rezsim a tüntetőkkel szemben egyértelműen a “kemény kéz” politikáját választotta. A CNN amerikai hírtelevízió és a hírügynökségek szemtanúkra hivatkozó beszámolói szerint a terrorellenes egységek valósággal megszállták a főváros úgynevezett stratégiai helyszíneit, beleértve Kairó központi terét, ahol az elmúlt napok legnagyobb tüntetéseit tartották.

A Facebook sem működik

Az internet egy csapásra megszűnt, mint ahogy csütörtök éjfél óta megbénultak a legfontosabb közösségi hálózatok, a Facebook és a Twitter, és nem működik a BlackBerry üzenethálózata is. Ennek előzménye, hogy az internet mellett a szóban forgó hálózatok az elmúlt napok tiltakozó megmozdulásai során a legfőbb eszközt jelentették az emberek mozgósítására.

Péntekre virradó éjjel a hatóságok lecsaptak az iszlamista ellenzéki Muzulmán Testvériség mozgalomra is, amely csütörtökön közvetett támogatásáról biztosította a kormányellenes tüntetéseket. Értesülések szerint a biztonsági erők letartóztatták a Hoszni Mubarak államfő Nemzeti Demokrata Pártja legfőbb riválisaként számon tartott párt három vezető szóvivőjét és több tagját is.

Veszélyben a pénteki ima?

A kormánnyal szemben álló erők péntekre Kairóban és az ország számos más városában nagyszabású tömegtüntetéseket hirdettek. Különböző ellenzéki csoportok az embereket arra szólították fel, hogy a mecsetekben való pénteki ima után vonuljanak az utcákra, és csatlakozásra hívták fel a keresztény lakosságot is. Egyes értesülések szerint a hatóságok páratlan intézkedésre szánták el magukat, és arra készülnek, hogy Kairó és több más város legnagyobb mecsetjeiben betiltsák a péntek déli imát, és ily módon akadályozzák meg, hogy a tüntetők összegyűljenek.

Mégsem menekült el Gamal

Közben az egyiptomi kormány illetékesei cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint Mubarak elnök fia – akit az államfő lehetséges utódaként tartanak számon – elmenekült volna az országból. A 47 éves Gamal Mubarak Kairóban tartózkodik, és csütörtökön részt vett a kormány ülésén – állították kormányzati tisztviselők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik