Nagyvilág

Domogyedovó: Twitteren csiripelték a merénylet hírét

Az orosz értelmiség már sokszor temette az orosz televíziós csatornákat: a tartalom butító, befolyásoló, ráadásul az igazán fontos dolgokról nem beszélnek – bár ez a leírás valószínűleg nem csak az orosz csatornákról mondható el. Az ellenzék szerint sok esetben igen szelektívek az orosz hírügynökségek is, és egy-két lapon kívül az újságok is elvesztették már a függetlenségüket. Így a legnaprakészebb, legobjektívebb információkról mindig is az internetről lehet értesülni, és ezt valóban tökélyre vitték Oroszországban, ahol hihetetlen fejlődését éli a blogoszféra – még a politikusok, közéleti szereplők is saját blogokat vezetnek, így a rendelkezésre álló információhalmaz az orosz interneten valóban elképesztő. Nem okozott csalódást az elektronikus média a hétfői, január 24-én a moszkvai Domogyedovói repülőtéren történt terrorista merénylettel kapcsolatban sem: állítólag maga az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is a Twitterből értesült a merényletről.

A 35 halálos áldozatot követelő, Moszkvától 42 km-re található Domogyedovói repülőtéren január 24-én hétfőn történt terrorista merénylet. Bár arról, hogy hány személy is vett benne részt és hogy hová is volt erősítve a bomba (a derekára vagy talán a bőröndjében volt-e benne) még viták folynak, a merénylet képe a következőképpen nézhetett ki: a merénylő a repülőtér parkolójából lépett be az épület érkezési csarnokába. Ott felment a második szintre, megkereste a legforgalmasabb helyet véleménye szerint, és az érkező utasok folyósólyánál – nem messze az „Ázsia kávézótól” – működésbe hozta a bombát, amely moszkvai idő szerint 16:32 perckor robbant, levegőbe eresztve az apró fémdarabokat is a minél nagyobb sebzés érdekében.

Egy perccel később, vagyis 16:33-kor a Twitterre felkerült az első üzenet a robbanásról, amelyet más üzenetek is követtek. Így a világ másodpercekkel az eseményt követően a Twitterről tudhatta meg először, hogy mi történt. Állítólag a Twitterről tudta meg, hogy merénylet történt, maga az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev is öt perccel annak megtörténte után.

A Twitter után hozta a maga formáját az Oroszországban oly népszerű blogszolgáltató, a LiveJournal is, ahol rövidesen megindult az esemény tárgyalása. Körülbelül 15 perccel a merénylet elkövetése után beszámoltak róla a nagy nemzetközi hírügynökségek is, és a merénylet azonnal felkerült az utóbbi években legnagyobb orosz hírügynökséggé fejlődő RIA online címlapjára is.

Az első képekre közel egy órát kellett várni, bár ezek is először a Twitterren jelentek meg. Ezután került fel az eseményt rögzítő első videó a YouTube-ra az egyik felhasználó jóvoltából: ezen sűrű füstöt, szerteszét heverő emberi testeket, és a füstben tapogatózó személyzetet lehetett látni – első percek a robbanás után. Ezt a felvételt látta az egész világ először számos híradó adásában, többek között a CNN-en és a BBC-n. Igen gyorsan, még az este folyamán a robbanás pillanata is felkerült a YouTube-ra, amely az egyik biztonsági kamera felvétele volt fényképezőgépre vagy mobiltelefonra rögzítve.

Az orosz rádiónak körülbelül 25 percébe telt, mire adásba adta a tragikus hírt, a nemzeti televízió pedig még ennél is rosszabbul teljesített: a főbb csatornákon közel másfél órával a merénylet után jelentek csak meg a róla szóló hírek, ami nem maradt észrevétlen a bloggerek előtt, és az orosz televízió az egyik legerőteljesebb kritikát élte át az elmúlt napokban. Még a hivatalosan is hírcsatornaként futó „Rosszija 24” orosz csatorna is 52 perccel a merénylet után tudott információkat adni róla az orosz nézőknek, ám akkor is csak a stúdióból alapvető információkból dolgozva – miközben a külföldi hírcsatornákon, így a BBC-n és a CNN-en ekkor már élő kapcsolásokkal mutatták az eseményeket. A fő állami csatornák pedig talkshow-kat és sorozatokat vetítettek, és változtatások nélkül hagyták a programot.

A legoperatívabbaknak ebben a helyzetben a 2005 óta sokat fejlődött RIA és a RIA berkeiben működő Russia Today hírcsatorna mutatkozott, aielyek az orosz médiában a leggyorsabban juttatták ki az újságíróikat Domogyedovóba (kb. 50-55 perc alatt, ami a 42 km-es távolsággal is magyarázható). Ám ez nem lehetett kielégítő, hiszen amíg a RIA kizárólag internetes hírforrás, addig a Russia Today kizárólag idegen nyelven szól a világ más országaiban működve – így az a paradox helyzet alakult ki, hogy a külföldi lakosság sokkal előbb tudott az Oroszország fővárosában történt merényletről és annak részleteiről, mint maguk az oroszok.

Így egyáltalán nem meglepő, hogy az orosz bloggerek a hazai televízió „tragikus haláláról beszéltek” az eseményekkel kapcsolatban. „Éppen most látjuk a szemünk előtt a televízió és a hagyományos média végleges halálát egy olyan forrásként, amely képtelen operatív információkkal ellátni a lakosságot a krízis helyzeteiben” – írta blogjában az ismert orosz blogger, Alekszej Navalnij.

16:50 körül, vagyis durván húsz perccel a merénylet után a „Moszkva” szó, illetve valamivel később a „Domogyedovó” különböző nyelveken már a Twitter legfőbb témái között volt, ami akkor lehetséges, ha legalább 10-20 ezer ember üzenetei között szerepel. Ehhez csupán 20 percre volt szükség a robbantás után.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Twitter vagy a LiveJournal helyettesítheti a nyomtatott sajtót vagy a többi médiát: a hagyományos média például nem teheti meg azt, hogy bizonytalan eredetű információkat közöl (bár azért erre is akad bőven példa), és a Twitteren is például volt bőven hibás információ, vagy „álinformáció” is. Azonban a fejlődési tendencia világosan látszik – a szociális hálózat és az internetes tartalmak a megbízhatósági aggodalmak ellenére hírforrásként egyenértékűvé váltak a hagyományos médiával, sőt, mint azt a hétfői események megmutatták, az első másfél órában a merénylet után az információkhoz szinte kizárólag az internetről lehetett hozzájutni, más forrás híján. Mind a BBC, mind a CNN, mint a RIA pedig előszeretettel használták a twitteres információkat, és közzétették egy-egy szemtanú üzenetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik