Nagyvilág

Moszkvai robbantás: “szláv nyomra” bukkantak

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett, 35 emberéletet kioltó öngyilkos merénylet kapcsán "szláv nyomokat" találtak az orosz nyomozó hatóságok - jelentették a csütörtöki orosz lapok.

Egy Sztavropol környéki lakos keresnek, aki az úgynevezett Nogaj Dzsamaat (Nogaj csoport) tagja, bár az iszlamista csoportot korábbi jelentések szerint tavaly októberben szétverték.

A sztavropoli nyomot már szilveszter óta követték: akkor ugyanis egy moszkvai lakópark egyik bérbe adott kis házában robbanás történt, egy nő meghalt. A titkosszolgálatok azt gyanították, hogy terrorakcióra készültek, a felrobbant szerkezet olyan volt, mint amilyet a domogyedovói merénylő használt.

A házat két nő bérelte, s az életben maradt Zejnat Szujunovát öt nappal később elfogták Volgográdban és egy moszkvai fogházba vitték, ahol fogva tartják férjét, Anverbek Amangazijevet is. Őt terrorizmussal és tiltott fegyvertartással vádolják.

A nogajok a XV. században az eurázsiai sztyeppéken a kipcsákok és a buharai emír fennhatósága alatt élő mongolok keveredéséből kialakult nép, ma az iszlám szunnita ágához tartozik, és a türk nyelvcsaládhoz sorolt nogaj nyelvet használja. Oroszországban a 2002-es népszámlálás szerint mintegy 90 ezer nogaj él, legnagyobb csoportjaik – mintegy 38, illetve 20 ezer fő – Dagesztánban és Sztavropol környékén.

Amangazijev a Nogaj Dzsamaat aktív tagja volt. Október végén fogták el több társával egy országúti lövöldözés kapcsán. Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója akkor azt jelentette Dmitrij Medvegyev államfőnek, hogy a csoport több gépkocsit robbantott fel, többek között Pjatyigorszkban és Sztavropolban.

A Kommerszant című lap a nyomozáshoz közel álló forrásokból megtudta, hogy Zejnat Szujunova és meghalt társa nem saját akaratából indult Moszkvába öngyilkos merényletet elkövetni. Állítja, hogy a Nogaj Dzsamaat szabadon maradt emberei megzsarolták őket azzal, hogy elveszik a gyerekeiket. A fenyegetés állítólag egy Razdobugyko nevű embertől, egy orosz vahhábitától származik, akit azonban mindeddig nem tudtak elfogni, s rokonai állítják, hogy szakítani akart a csoporttal, s ezért talán megölték.

Tönkretették a reptéri ellenőrzést

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merénylet kapcsán a csütörtöki orosz sajtó a titkosszolgálatok és a fegyveres testületek problémáiról írt, egyebek között arról, hogy miként tették három év alatt teljesen tönkre a domogyedovói ellenőrzési rendszert.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap ismertette a KGB és a belügyminisztérium közötti régi keletű vetélkedést, amely a szerző szerint nem véletlenül alakult ki, hanem azért, hogy ellenőrzési lehetőséget biztosítsanak a hatalomnak a titkosszolgálatok felett.

A cikk szakértőket idéz, akik szerint végül Vlagyimir Putyin hatalomra jutásával a csekisták (a KGB) győztek, és a belügyminisztérium “gyakorlatilag megszűnt önálló struktúraként működni, továbbá leállt a stratégiai fejlesztése”. A miniszterek, nem lévén szakértők, csak a formális mutatókhoz tudták tartani magukat, s ez azzal járt, hogy az egész rendszer elvesztette orientációját, minden téren elkezdett romlani: gyengült az irányíthatósága, az illetékes főiskolákon romlott a képzés minősége, érdemnek az számított, ha minél kevesebb bűncselekményt regisztráltak. A közlekedés biztonságát garantálni hivatott szolgálatot a szerző szerint addig reformálgatták, míg csaknem kimúlt.

A cikk szerint szakértők úgy vélik: ha most azonnal hozzáértő vezetőket neveznek ki, a romlás a tehetetlenségi erő folytán még 2-3 évig folytatódik, és az első kedvező eredmények legkorábban 7 év múlva várhatók. Ám a rendőrség teljes átalakítása a mai miniszterre, a “kiemelkedő szentpéterváriakkal” – többek között az elnökkel és a kormányfővel – remek kapcsolatokat ápoló Rasid Nurgalijevre van bízva – írta a szerző, és hozzátette: mindez még csak a belügyminisztériumról szól, de megvannak a problémái minden titkosszolgálatnak külön-külön, és egymással is vetélkednek, s mindez együtt bizonyosan az ismétlődő terrorista támadások egyik okának tekinthető.

Ugyancsak a Moszkovszkij Komszomolec ismertette a domogyedovói repülőtéri biztonsági szolgálat egy munkatársa által elmondottakat. Az illető szerint régebben a bejáratoknál a rendőrökkel közösen ellenőrizték a csarnokba belépőket, három óra után váltották őket, és a repülőtér vezetése folyamatos ellenőrzéseket tartott: aki egyszer átengedett egy “pokolgépet”, megrovásban részesült, másodszorra elbocsátották. Három éve gondok adódtak az őröket biztosító cég működési engedélyével. Aztán felosztották a felelősségi övezetet a biztonsági őrök és a rendőrök között: az útlevélvizsgálatig a rendőrök, az azon túli területen a biztonsági őrök dolgoztak. Néhány hónap múlva a bejáratnál lévő detektoros kapukat be sem kapcsolták már.

“Most a bejáratnál mindenkit 20-30 percig ellenőriznek a rendőrök, de fogalmuk sincs arról, hogyan lehet felismerni a gyanús egyedeket” – mondta az illető, aki megjegyezte, hogy a hétfői merénylet felderítéséhez a New York-i rendőrségtől kértek segítséget.

Időközben az interneten megjelent egy blogbejegyzés: eszerint a szerző tanúja volt annak, amint a repülőtéren a rendőrök feltartóztattak egy gyanús – úgymond kaukázusi küllemű – személyt, de csupán néhány száz rubelt zsaroltak ki tőle, még az iratait sem nézték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik