Nagyvilág

Külföldiek szivárogtattak az al-Dzsazíránál

Egy amerikai, egy brit és egy francia állampolgár felelős azért, hogy az al-Dzsazíra katari hírtelevízió titkos dokumentumokat tud kiszivárogtatni az izraeli-palesztin tárgyalásokkal kapcsolatban - jelentette ki Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a tévének adott interjújában, amelyről a Háárec című izraeli lap számolt be szerdán késő este.

Erekát szerint a szóban forgó amerikai Clayton Swisher, aki a washingtoni külügyminisztériumban dolgozott, jelenleg pedig az al-Dzsazíra egyik riportere. A brit illető Alistair Crooke, aki az MI6 hírszerző szolgálat egyik tisztje volt, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egyik tanácsadója. A főtárgyaló szerint Crooke-ról úgy tudni, hogy közel áll a Hamász radikális palesztin szervezet egyes tisztségviselőihez. A harmadik személyről egyelőre csak annyit tudni, hogy francia állampolgár.

Erekát azt hangoztatta, hogy nem vádolja őket, de szeretné, ha megjelennének egy vizsgálóbizottság előtt. Az ügyben felkérte az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy segítsenek kihallgatni az említett személyeket.
A palesztin politikusnak, aki gyakran tárgyal izraeli és amerikai tisztviselőkkel, a neve sok dokumentumon szerepel. Palesztin tisztségviselők elmondták: úgy vélik, hogy dokumentumokat az Erekát vezette, a tárgyalásokat segítő hivatalból szivárogtatta ki valaki.

Az al-Dzsazíra vasárnap este kezdte el ismertetni az izraeli-palesztin béketárgyalásokkal kapcsolatos bizalmas dokumentumokat. A katari székhelyű hírtelevízió által ismertetett dokumentumok szerint a palesztin fél 2008-ban kész lett volna példátlan engedményeket tenni Kelet-Jeruzsálem és az 1948-1949-es (Izrael létrejötte utáni) háború idején elmenekült palesztinok és leszármazottaik kérdésében. Az iratokból az tűnik ki, hogy a Palesztin Hatóság több jelentős engedményt tett az elmúlt években, s a dokumentumok többségét Erekát írta alá.

Az al-Dzsazíra képviselőit nem lehetett elérni, hogy reagáljanak az ügyben. A szóban forgó francia állampolgár, akit az AP amerikai hírügynökség elért, nem kívánta kommentálni a történteket. A brit Alister Crooke-ot nem sikerült elérnie az AP-nek.

A palesztin sajtóban korábban megjelentekkel ellentétben Erekát a Háárecnek azt mondta, Clayton Swisher sohasem dolgozott az ő irodájában, és ha a kiszivárgott dokumentumok az ő irodájából kerültek ki, akkor ő vállalja ezért a felelősséget. Hozzátette ugyanakkor, hogy követelte az amerikai külügyminisztériumtól: vizsgálódjanak Swisher után, hogy megtalálják a kiszivárogtatás forrását.

Kedden Erekát azzal vádolta az al-Dzsazírát, hogy veszélybe sodorta az életét azzal az állítással, miszerint ő jelentős engedményeket tett volna Izraelnek. Véleménye szerint a hírtévé rosszul értelmezte az idézeteket, másokat pedig meghamisított. Az évek óta a palesztin-izraeli béketárgyalások középpontjában álló politikus szerint az al-Dzsazíra a kiszivárogtatással gyakorlatilag arra kéri a palesztinokat, hogy lőjék le őt, azt mondja, hogy “bűnös vagy, ezért ki kell végezni téged”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik