Nagyvilág

Kína társadalmi reformok előtt áll

A társadalmi reformok kora következik Kínában - fejtette ki a davosi Világgazdasági Fórumon egy kínai gazdasági lap főszerkesztője.

Lassan véget érnek a gazdasági reformok, amelyek révén Kína 30 év alatt a világ második számú gazdasági hatalmává nőtte ki magát, a következő időszak pedig a társadalmi reformok kora lesz – mondta Vang Boming (Wang Boming), a Cajcsing (Caijing) című pénzügyi hetilap főszerkesztője.

Boming szerint a stabilitás megbomlása a leginkább fenyegető veszély. “Kína nem engedheti meg magának az instabilitást. Az rossz lenne az egész világnak, a változásokat ezért nagyon óvatosan kell véghezvinni” – hangsúlyozta.

Csang Hszin (Zhang Xin), a SOHO, a legnagyobb pekingi ingatlanfejlesztő társaság igazgatótanácsi elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott. “Az utóbbi három évtized a gazdasági reformoké volt, most pedig elérkeztünk a fordulóponthoz” – mondta Hszin, aki szerint “hamarosan politikai és oktatási reformokat fogunk látni.”

Az oktatás mellett az egészségügy rendszerét is át kell alakítani – mondta a SOHO vezetője a dapd német hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint. A jövő egyik kulcskérdése az is, hogy “az innováció bázisa” lehet-e a kínai felsőoktatásból évente kikerülő 6 millió diplomás. Az utóbbi 30 évben nemigen volt innováció Kínában, “inkább a másolás volt a jellemző” – mondta az ingatlanfejlesztő társaság vezetője.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túl sikeres a kínai “egy gyerek politika” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik