Nagyvilág

Ezer tiltakozót vettek őrizetbe Egyiptomban

Legkevesebb ezer embert tartóztattak le az elmúlt két nap tüntetései során Egyiptomban.

A szervezők a demonstrációkat tiltó határozat ellenére csütörtökre és péntekre is nagyszabású megmozdulásokat ígérnek az országot csaknem három évtizede irányító Hoszni Mubarak elnök ellen.”Nem lesz ünnep, az utcai akciók folytatódnak. Elkezdtük és most már nem állunk le” – írta a Facebook közösségi oldalán a tunéziai jázmin forradalom sikere által fellelkesített demokráciáért küzdő ifjúsági csoport. Az Április 6 Mozgalom a pénteki ima idejére is az utcára hívta híveit. “Életet, szabadságot és méltóságot szeretnénk, és mindenkit arra kérünk, menjen ki az utcára mindaddig, amíg az egyiptomi emberek követeléseit nem teljesítik” – írták.

Kairó központjában a szerdai megmozdulások csütörtök hajnalig tartottak. Ekkor a rendőrség könnygázt vetett be és többeket letartóztatott. Az észak-keleti kikötővárosban, Szuezben a tüntetők Molotov-koktélokkal felgyújtottak egy kormányzati épületet, és elfoglalták a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt székházát. A hatóságok szerdán betiltották a demonstrációkat, amelyek közben – közleményük szerint – 55 tüntető és 15 rendőr sebesült meg. A két napja tartó tiltakozási hullám során hatan vesztették életüket Egyiptomban.

Az Egyesült Államok elnöke eközben közleményben szólította fel az egyiptomi kormányt, hogy “válaszoljon” az emberek “vágyaira”, és hajtsa végre azokat a politikai, gazdasági illetve társadalmi reformokat, amelyek javítják az életkörülményeiket. Az amerikai elnök egyben felajánlotta az Egyesült Államok segítségét szövetségesének mindezen célok eléréséhez, de aláhúzta a szólás- illetve gyülekezési szabadság fontosságát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tunézia kísért Egyiptomban? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik