Nagyvilág

Tunézia az Interpolt is bevonja az exelnök felkutatására

Tunézia az Interpol segítségét kérte Zine al-Abidine Ben Ali exelnök és családja elfogásához.

Lazhar Karoui Chebbi tunéziai igazságügyi miniszter egy sajtókonferencián azt közölte, hogy a Ben Ali feleségét Leila Trabelsit, illetve a család többi tagját is keresik. Chebbi az MSNBC értesülése szerint azt is elmondta, hogy az exelnök távozását követő zavargások során 11 ezer fogvatartott szökött meg az állam büntetésvégrehajtási intézményeiből.

Szakszervezeti felhívásra általános sztrájk kezdődött szerdán Tunézia második legnagyobb városában, a déli Szfákszban és környékén annak kikövetelésére, hogy mondjon le az átmeneti kormány, amely jórészt a megdöntött hatalom minisztereiből alakult meg.

Az UGTT szakszervezeti szövetség regionális irodájának egyik tagja elmondta, hogy a gazdaság minden szektorából több ezer dolgozó gyűlt össze szfákszi székházuk előtt. Felvonulásukon követelni fogják a Zin el-Abidin ben Ali bukott elnök vezette kormánypárt feloszlatását is, valamint tiltakoznak az UGTT elleni kormányzati támadások miatt.

Közben a fővárosban, a kormányhivatalok környékén több száz tüntető – főleg fiatalok – összecsaptak a rendőrséggel, amely könnygázzal próbálta meg szétkergetni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik