Nagyvilág

Szigorításokat tervez Obama

Barack Obama január 25-én tartotta „State of the Union" beszédét. Az évértékelő központi témája a gazdaság volt, azon belül is főleg a munkahelyek számának a növelése, azonban a tucsoni merénylet is szóba került.

Beszédében Barack Obama kihangsúlyozta, hogy a gazdasági problémákat az elődjétől örökölte, azonban azt is kiemelte, hogy a válság megoldására kell koncentrálni. Az elmúlt két év alatt az Obama-adminisztráció eredeményeket ért el: a gazdaság újra fejlődik, az értékpapírpiac megfelelően működik, valamint magasak a közösségi profitok – számol be a The New York Times.

Barack Obama gazdaságot érintő tervei közé tartozik néhány program költségeinek öt évre történő befagyasztása, így csökkentve a kiadásokat. Ezzel a lépéssel tíz év alatt körülbelül 400 milliárd dollárral csökkene az államadósság. Ezen kívül az elkövetkezendő tíz évben 78 milliárd dollárral fogják csökkenteni a Pentagon kiadásait. A beszédben elhangzott az is, hogy át fogják vizsgálni a közösségi adókat, hogy egyszerűbb váljon az adózás folyamata.

Az amerikai elnök a Kongresszus tudtára hozta a „jövő megnyerése” nevezetű tervét. Ha az Amerikai Egyesült Államokban többet költenek az oktatás, az infrastruktúra, az internetszolgáltatás fejlesztésére, akkor könnyebben át fogják tudni vészelni a globalizáció negatív hatásait és könnyeben fel tudják majd venni a versenyt az olyan feltörekvő államokkal, mint például Kína és India.

“Olyan hellyé kell tennünk Amerikát, ahol a leginkább megéri vállalkozást indítani. Felelősséget kell vállalnunk a költségvetési hiányért. Kizárólag akkor fog Amerika fejlődni, ha ezeket teljesítjük” – mondta Obama.

A republikánus válasz

Obama több mint egy órán át tartó beszéde után a republikánus képviselők is szót kaptak. Paul D. Ryan, a Képviselőház költségvetési tanácsának elnöke azt az általános republikánus véleményt közölte, amely szerint Obama túl keveset tesz a költségvetés csökkentésének érdekében.

Nem teljesített elvárások

A tucsoni merénylet kapcsán elvárás volt Obamával szemben egy fegyverkorlátozás bevezetése. Ez azonban mégsem valósult meg. Obama arról sem beszélt, hogy a Social Security és a Medicare hosszú távon felmerülő költségeinek a finanszírozását milyen forrásból fogja megvalósítani. Ez pedig fontos lett volna, hiszen mindkét program finanszírozása nagy pénzügyi kihívást jelenthet.

Érdekességek

Obama azzal próbálta meg lenyűgözni a republikánusokat, hogy John A. Boehnert, a Képviselőház elnökét az amerikai álom egyik megtestesítőjének nevezte. A képviselő ugyanis azzal, hogy a kezdetekben apja bárjában dolgozott, ma pedig a Képviselőház elnöke, azt mutatja, hogy Amerikában bármi lehetséges.

A The New York Times internetes oldala megvizsgálta, hogy Obama mely szavakat használta a legtöbbször a State of the Union beszédében. 2010-ben az adó, a gazdaság és a költségvetési hiány szavak hangzottak el a legtöbbször, ehhez képest 2011-ben a kormány, az álom és az adó szavakat mondta Obama a legtöbbször.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik