Nagyvilág

„Megtisztul” a tunéziai kormány

Tunisz ideiglenes elnöke felajánlotta az ellenzéknek a kormány gyökeres átalakítását, vagyis azt, hogy kikerülnek belőle a megbukott rendszer kulcsfontosságú miniszterei, noha a kormányfő marad.

Tájékozott források szerint Fued M’Bazaa azt javasolta, hogy váltsák le a belügyminisztert, a külügyminisztert, a védelmi minisztert és esetleg a pénzügyminisztert is. A kormányfő mellett továbbra is a kabinet tagja maradna az ipari és a nemzetközi együttműködési miniszter. A legfőbb ellenzéki erők azt kérték az ügyvezető köztársasági elnöktől, hogy halassza csütörtökre az átalakítást, mert tanulmányozni akarják a javaslatot.

Az észak-afrikai országban szerdán is tüntetések voltak a kormány összes régi tagjának távozását követelve, s az ellenzékben felmerült egy forradalomvédelmi tanács létrehozásának gondolata is, amely a kormány fölé rendelve felügyelné az átmenetet az új választásokig. Szerdán a tüntetések központja Szfáksz iparváros, Tunézia második legnagyobb települése volt. Csütörtökre Szidi Buzidban hirdettek általános sztrájkot, abban a városban, ahol december 17-én egy megszégyenített fiatal árus felgyújtotta magát, és tettével népi felkelést robbantott ki a korrupt rendszer ellen.
Enyhítettek szerdán a kijárási tilalmon, amely este nyolc helyett csak tíz órakor kezdődik, és az eddiginél egy órával korábban, hajnali négykor ér véget. A tüntetők eddig is dacoltak ezzel a korlátozással, mint ahogyan a gyülekezési tilalommal is.

Párizsban bejelentették szerdán, hogy fölmentik Franciaország tunéziai nagykövetét, aki helyzetértékelési hibáival hozzájárult ahhoz, hogy a francia kormány a végsőkig támogatta a “jázminos forradalom” által megdöntött rezsimet. Michele Alliot-Marie külügyminiszter három nappal Ben Ali elnök külföldre menekülése előtt például felajánlotta a francia erők segítségét a rend helyreállításában volt gyarmatán. A francia elnök azóta “új korszakot” ígért a két ország közötti kapcsolatokban, s “a francia nép szolidaritásáról” biztosította a tunéziaiakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik