Nagyvilág

Megtámadták az al-Dzsazíra stúdióját

Fegyveresek támadták meg szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízió által használt ciszjordániai stúdiót, ahol előzőleg élő adásban bírálta a Mahmúd Abbász által vezetett Palesztin Hatóságot egy egyetemi tanár.

Szemtanúk elmondása szerint négy fegyveres rohanta le a Palmedia palesztin médiaszolgáltató által Nábluszban működtetett stúdiót, amelynek alkalmazottjait arról faggatták, hogy hol találják meg a tanárt, Abdel Szattár Kászemet. Miután megtudták, ripityára törtek egy számítógépet, egy faxot és egy kamerát. Hivatalosan meg nem erősített jelentések szerint a támadók a Palesztin Hatóság biztonsági erejében szolgálnak.

Hétfőn az al-Dzsazíra rámalláhi irodáját próbálták meg feldúlni Abbász hívei. A katari székhelyű hírtelevízió előző este kezdte el ismertetni az izraeli-palesztin béketárgyalásokkal kapcsolatos “bizalmas dokumentumokat”, amelyek szerint a palesztin fél 2008-ban kész lett volna példátlan engedményeket tenni Izraelnek, mégpedig Kelet-Jeruzsálem és a palesztin menekültek visszafogadása ügyében. Az izraeli-palesztin béketárgyalásokon részt vevő, nevük elhallgatását kérő palesztin tisztviselők kijelentették, hogy az al-Dzsazíra információinak egy része helytálló, viszont több eleme teljesen hamis vagy elferdítették.
Azzal vádolták Katart, hogy ő áll az Abbász hatalmának aláásását célzó “mocskos kampány” mögött. Katar kapcsolatban áll a Gázai övezetet kormányzó Hamász radikális iszlamista mozgalommal, amely 2007-ben ragadta magához a hatalmat. Az egyik “bemártott”, Naszr Juszef volt palesztin belügyminiszter az al-Dzsazíra műsorában szerdán cáfolta, hogy Saul Mofaz akkori izraeli védelmi miniszterrel 2005-ben arról konzultált, hogy ki és miként tegye el láb alól az Izrael által egy öngyilkos merényletek elkövetésével vádolt radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű, a Fatah fegyveres szárnyának számító szervezet parancsnokát, Haszan Madunt.

Elismerte, hogy beszéltek a parancsnokról, de – mondta – Izrael részéről az a kérdés hangzott el, hogy miért nem vették őrizetbe Madunt. Arab nyelven az őrizetbe venni és megölni szó írásban hasonlíthat egymásra. Az al-Dzsazíra és a The Guardian brit napilap kedd este egyidejűleg közölte a sztorit, mégpedig a Juszef-Mofaz találkozóról kézzel írott jegyzőkönyv alapján. A Gázai övezet két városában is több száz palesztin tüntetett szerdán, árulónak kikiáltva Abbászt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik