Nagyvilág

Videojáték inspirálta a moszkvai merénylőt?

Egy amerikai videojáték alapján hajtották végre a hétfői, 35 halálos áldozatot követelő moszkvai robbantást – állítja riportjában a Russia Today. Szakértők szerint a videojáték, amely egy moszkvai repülőtér elleni fegyveres támadást modellez, valóban mintául szolgálhatott az öngyilkos merénylő számára.

A New York Times The Lede című blogbejegyzése idézi az orosz állami fenntartású, angol nyelvű Russia Today riportját, amely szerint egy világszerte forgalmazott amerikai videojáték, a „Call of Duty: Modern Warfare 2” erőszakos jelenetei szolgálhattak mintául a hétfői véres akcióhoz. A játék során terroristák bőrébe bújva intézhetünk fegyveres támadást egy moszkvai repülőtér termináljában. Az orosz televízió riportjában megszólalt a Fox News terrorizmussal foglalkozó szakértője, Walid Pharest is, aki szerint a terroristák az ehhez hasonló játékokat vehetik alapul egy-egy merénylet megtervezése során. Az dzsihádista radikálisok az említett videojátékot ideálisnak tarthatták a hétfői merényletre való felkészüléshez – nyilatkozta.

A játék valójában egy moszkvai repülőtéren végrehajtott kommandós akciót modellez, de sokkal inkább hasonlít a 2008-as Mumbai-ban végrehajtott terrortámadásra, mint a hétfői eseményekre – áll a New York Times blogbejegyzésben.

Az eddig 35 halálos áldozatot követelő és legalább 180 sérülttel járó merényletért egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget. Az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev a repülőtér biztonsági szolgálatát kritizálta, amiért az öngyilkos merénylő végrehajthatta tettét.

Közben Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy a hétfői moszkvai merénylet halálos áldozatainak hozzátartozói hárommillió rubel (körülbelül 20 millió forint), a súlyos sérültek 1,9 millió rubel (körülbelül 11,4 millió forint), a könnyű sérültek 1,2 millió rubel (körülbelül 7,2 millió forint) kártérítést kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik