Nagyvilág

Moszkvai merénylet: két terrorista robbantott

Két terrorista vett részt a moszkvai Domogyevo reptéren hétfőn történt öngyilkos merényletben.

A 35 halálos áldozatot követő támadásban mindkét terrorista életét veszítette- közölték orosz hatósági források a Ria Novoszty hírügynökséggel. A táskába rejtett pokolgépet a feltételezések szerint egy nő hozta működésbe, társa egy férfi volt, az ő fejét tegnap este már megtalálták a helyszínen.

Egyelőre azonban nem tudni biztosan, hogy pontosan kik robbantottak. A hatóságok szerint az akció stílusából arra lehet következtetni, hogy észak-kaukázusi terroristák követték el a merényletet, hasonló módszert követtek a tavaly márciusi moszkva metróban történt csecsen robbantás során is. Korábban az állami hírügynökség azt feltételezte, hogy a fekete özvegyeknek nevezett, férjeiket elvesztett nőkből álló észak-kaukázusi csoport egyik tagja lehet az elkövető.

A Domogyedovo repülőtéren elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35, és a kórházba szállítottak közül három van életveszélyes állapotban. A sebesültek száma meghaladja a 150-et. A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van, a Russia Today hírportál azonban úgy értesült, hogy legkevesebb 168 ember szenvedett sérülést, 97 embert vittek kórházba, közülük pedig 46 állapota kritikus.

Az áldozatok, illetve a sebesültek között külföldiek is vannak. Magyar áldozatokról továbbra sincs hír. Lapértesülés szerint a halálos áldozatok között ma reggelig hat külföldit azonosítottak: egy németet, két britet, valamint három közép-ázsiai köztársaság egy-egy állampolgárát. Az Associated Press azonban úgy tudja, hogy 8 külföldi személy veszítette életét: két brit, egy német, egy bolgár, illetve 1-1 üzbég, tádzsik, kirgiz és egy ukrán állampolgár.

Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információja egy készülő merényletről, s a lapokból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen a nyilvánosságra hozott küzdelmen kívül kiterjedt titkos háború folyik. Név nélkül nyilatkozó biztonsági források szerint az orosz biztonsági szolgálat figyelmeztetést kapott, hogy valamelyik moszkvai repülőtéren terrortámadás lesz. “Három gyanúsítottat kerestek előzőleg, és feltehetően ők lehettek azok, akik bejutottak Domogyedovóra, majd biztosították az öngyilkos merénylő útját, a robbantás után pedig távoztak.”

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő felelőssé tette a reptér vezetőségét is a tegnapi öngyilkos merényletért. Medvegyev előzőleg bejelentette, hogy a támadás miatt elhalasztja útját a davosi Világgazdasági Fórumra.

Szemtanúk szerint az öngyilkos merénylő besétált a reptér érkezési termináljába, és egy kézipoggyászban hozta működésbe a pokolgépet – tudta meg a Sky News hírtelevízió. Az orosz hatóságok már utaltak rá, hogy a merénylő az észak-kaukázusi régióból érkezett.

Az Interfax nem említette, hogy hol és kik előtt tette felelőssé Medvegyev a reptér vezetőit. Az orosz hírügynökség közlése szerint az államfő kijelentette: “Az események azt mutatják, hogy súlyos biztonsági mulasztás történt. Valakinek be kellett vinni a nagy mennyiségű robbanószert, és ezt nyugodtan megtehette.”

Az elmúlt évek tragédiái

-2000: 13 halottja és 130 sebesültje lett a Puskin téri aluljáróban felrobbant pokolgépnek
-2002: a Dubrovka színházban, ahol csecsen terroristák ejtettek túszul 900 nézőt, a mentőakció során 129-en haltak meg
-2003: öngyilkos merénylők gyilkoltak egy moszkvai rock koncert bejáratánál, 16-an veszítették életüket
-2004: a beszláni tragédiában több mint 200-an haltak meg, közöttük csecsen túszejtők is, ugyanebben az évben több alkalommal bomba robbant moszkvai metróállomásokon, sok halott
-2006: robbantás egy moszkvai piacon, 10 halott 49 sebesült
-2010: két csecsen nő öngyilkos merénylete a moszkvai metróban, közel 4 halott

“Választ kell adniuk bizonyos kérdésekre azoknak, akik korábban ilyen döntést hoztak a reptéren” – mondta Dmitrij Medvegyev. Hivatalos közlés szerint a robbanást öt-hét kilogramm TNT okozta. A rendőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat három gyanúsítottat keres, a hatóságok szerint ők fedezték az öngyilkos merénylő útját, majd a robbantás után távoztak Domogyedovóról.

A nemzetközi közvélemény – többek között az USA, nyugat-európai országok, Magyarország az ENSZ, és Irán is – élesen elítélte a terrotámadást.

Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás a tavaly márciusi, moszkvai metróban történt merénylet óta, ahol két csecsen nő öngyilkos akcióját követően 40 ember veszítette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik