Nagyvilág

Melankólia és rettegés Moszkvában

Nyomasztó, borús hangulat és rettegés uralkodik Moszkvában a domogyedovói nemzetközi repülőtér elleni merénylet másnapján. Az emberek a hivatalos források helyett a blogokban és közösségi oldalakon található információk alapján próbálják értelmezni a helyzetet. A Kommerszant lapunknak nyilatkozó elemzője a helyszínen úgy tapasztalta, hogy az emberek már beletörődtek abba, hogy a történtekért senkit sem vonnak majd felelősségre.

Az emberek rettegnek, a Facebookot elárasztották az öngyilkos merénylettel kapcsolatos kommentárok. Az orosz blogszféra is folyamatosan ezzel van elfoglalva, mindenki innen tájékozódik, a legjobb beszámolókat kétség kívül az interneten, nem pedig az állami tévécsatornákon találjuk – számolt be az fn.hu-nak Alexander Gabouev, a Kommerszant című orosz lap kommentátora a repülőtéren történt robbantás másnapján.

A hangulat rendkívül borús és nyomasztó, különösen, hogy egy éven belül ez már a második merénylet a fővárosban és nincs garancia rá, hogy nem történik újra hasonló tragédia – nyilatkozta lapunknak a Moszkvában tartózkodó riporter. Alexander Gabouev szerint az emberek megértőek azzal kapcsolatban, hogy a merénylet miatt egyetlen miniszter sem távozik a kormányból, hiszen hamarosan egyébként is választások lesznek.

Véleménye szerint a hétfői eseményeknek a Putyin-Medvegyev erőviszonyra sem lesz különösebb hatása. Az orosz biztonsági erők kaukázusi létszámát minden bizonnyal növelni fogják, de látni kell, hogy a rendőrség nem a megoldást, sokkal inkább a probléma részét jelenti. Korruptak és elutasítják a párbeszédet a helyi vezetőkkel – véli Gabouev, aki szerint Medvegyevnek vagy Putyinnak egyáltalán nincs reális terve a kaukázusi probléma megoldására.

Habár hivatalos források még nem erősítették meg, a hétfői merényletnek valószínűleg hasonló motivációi voltak, mint a tavalyi, moszkvai metróban történt robbantásnak vagy más, észak-kaukázusi támadásnak. A legvalószínűbb, hogy a szervezők az Ingusföld, Dagesztán és Csecsenföld területén működő földalatti szeparatista szervezetek voltak. 2011 elejétől az orosz biztonsági erők számos akciót indítottak a lázadók vezetőinek kiiktatására, elképzelhető, hogy a hétfői merénylet az ezekre a támadásokra adott megtorló akció volt – nyilatkozta lapunknak Alexander Gabouev.

Rácz András, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem munkatársa, orosz védelmi- és biztonságpolitikai szakértő szerint ma még korántsem biztos, hogy a Domogyedovo reptéren öngyilkos merényletet végrehajtó férfi valóban a csecsen etnikumhoz tartozik, az azonban kétségtelen, hogy az akció elkövetésének módja az észak-kaukázusi terrorista mozgalmakra jellemző. A merénylők célja a figyelemfelhívás, minél nagyobb, demonstratívabb tett végrehajtása, amely jó eséllyel átlépi a nemzetközi média ingerküszöbét – tette hozzá. Ez indokolhatja a célpontot: a moszkvai nemzetközi repülőtér elleni támadás biztosan bejárja a világsajtót.
A merénylet pillanatában készített amatőr felvétel (NTV televízió)

A merénylet pillanatában készített amatőr felvétel (NTV televízió) Képgaléria!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik