Nagyvilág

Éhségsztrájk kezdődött Görögországban

Több mint 250 illegális bevándorló kezdett éhségsztrájkot Görögországban, hogy elérje jogi helyzete rendezését.

Közel 200, zömében észak-afrikai bevándorló érkezett Krétáról, hogy a felújítás miatt lezárt athéni egyetem jogi karán kezdjen éhségsztrájkot. Egy terem előtt sorakoznak levetett cipőik, bent pedig
lepedőkön, alvózsákokon fekszenek és a rendőrség csak különleges engedéllyel léphet be hozzájuk.

Egyikük, Musztafa Halfun
elmondta, hogy hat esztendeje érkezett Görögországba, mégsem jut igazolványhoz, pedig vízvezeték-szerelőként kapott munkát
építkezéseken, és munkaadói gyakorta becsapták.

“Nincs visszaút a számunkra. … Vagy megnyerjük ezt a küzdelmet, vagy belehalunk. Csak cukrot és folyadékot veszünk magunkhoz, de ezt is abbahagyjuk, ha nem keltünk figyelmet” – mondta tört görög nyelven.

Kérdéses, hogy célt érnek-e, mert az oktatási minisztérium és az egyetem vezetősége elítélte az éhségsztrájk szervezéséhez segítséget nyújtó baloldali diákokat és követelte a tiltakozás azonnali beszüntetését, akárcsak a szocialista kormány. “Nincs arra lehetőség, se olyan szándék, hogy tömegesen és válogatás nélkül legalizáljuk az országba illegálisan belépett és itt letelepedett idegeneket” – közölte a belügyminisztérium.

Az Európai Unió tagállamai közül Görögországba érkezik a legtöbb illegális bevándorló, a kormány adatai szerint tavaly 128 ezer, naponta nagyjából 350 ember jutott be az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik