Nagyvilág

Befejezte egyiptomi tárgyalásait Orbán

A magyar kormányfő találkozott az észak-afrikai ország politikai és vallási vezetőivel, gyárakba látogatott el, valamint Puskás- és Hidegkuti-emléktáblát avatott. A miniszterelnök kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe.

Orbán Viktor egyiptomi látogatása alatt találkozott az ország állam- és kormányfőjével. A Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott tárgyaláson szó volt többek közt a magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről.

A magyar kormányfő a megbeszélés után magyar újságírók előtt – utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára – azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor “idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk”. Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon – folytatta -, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van.

A gazdaság téma volt az egyiptomi miniszterelnökkel való találkozón is, ahol Orbán Viktor tájékoztatta vendéglátóját, Ahmed Nazifot az EU előtt álló kihívásokról, és ezzel összefüggésben kifejezte azon meggyőződését, hogy az euró – stabilizálása után – újra erős valuta lesz, s ezért Magyarországnak is fontos lesz a csatlakozás az eurózónához. A magyar kormányfő tárgyalást folytatott Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával is.

A miniszterelnök nem csak politikai, vallási vezetőkkel is tárgyalt Kairóban: megbeszélést folytatott III. Senuda kopt pápával, illetve Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel is.

Orbán Viktor egyiptomi programjában több gazdasági esemény is szerepelt. Részt vett a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon, ahol ismertette a magyar gazdaság helyzetét, megismételve: idén a deficit nem lesz több 3 százaléknál, és Magyarország egyike annak a két EU-tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság. Emellett részt vett egy orvosi műszereket gyártó magyar-egyiptomi vegyesvállalat üzemének megnyitóján, valamint a magyar-egyiptomi közös acélgyártás elindításán.

A politika, a vallás és a gazdaság mellett a sport is helyet kapott Orbán egyiptomi programjában: vasárnap este felavatta az Aranycsapat egykori két legendás labdarúgójának, Puskás Ferencnek és Hidegkuti Nándornak az emléktábláját az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség székházánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik