Nagyvilág

Terror Moszkvában: percről-percre

Bombatámadás végzett 35 emberrel az orosz főváros egyik repterén. Magyar áldozat nincs, a merénylet hátterét, indítékát még vizsgálják. A fejleményeket kövesse az fn.hu-n percről-percre.

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfő délután. Maradványait megtalálták, az első hírek szerint fiatal, kaukázusi muszlim férfi volt az elkövető. Magyar áldozat nincs, a Malév más moszkvai repterekre szállítja az utasokat.

22:38:
Washington, Párizs, London, Berlin, az ENSZ, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európai Unió egyaránt éles hangon ítélte el a 35 életet kioltó robbantást. Barack Obama amerikai elnök szóvivője útján közölte, hogy az Egyesült Államok kész megadni Oroszországnak mindazt, amire szüksége lehet a nyomozásban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint “borzasztó és igazolhatatlan” merénylet történt a domogyedovói repülőtéren ártatlanok ellen.
Herman Van Rompuy uniós elnök a tettesek személyazonosságának a kinyomozását és megbüntetését követelte. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára “megdöbbenését” hangoztatta a “borzasztó” tett miatt. Hangsúlyozta, hogy “a terrorista fenyegetés közös, ezért együttesen kell fellépni ellene”.

21:51
A világ repülőterein az elkövetkezendő napokban hosszabb ellenőrzésekre és becsekkolásra kell számítani – írja a CNN. A hétfői merénylet egyik legfontosabb mozzanata, hogy a merénylők minden eddigi gyakorlattól eltérően az érkező gépekről leszálló rokonaikra várakozók között robbantottak, amely sokkal könnyebb és kevésbé ellenőrzött terület, mint a rendőrök által őrzött csomagtér és belső terminál.

21:28

Sergey Strokan, politikai elemző, a Kommerszant újságírója szerint úgynevezett 21. századi merényletről van szó, semmi esetre sem egyéni akcióról, amit az is magyaráz, hogy rendkívül nagyerejű robbanószerkezetről van szó, amelyet terrorcsoport szerezhetett be. A helyszín szintén szervezett, előre kitervelt akcióra utal.

21:10
A moszkvai polgármesteri hivatal szóvivője bejelentette, hogy a halottak temetésének költségeit a város átvállalja. Az elhunytak és a sebesültek hozzátartozóinak ingyen szállást biztosítottak egy moszkvai hotelben.

20:51
Az Interfax hírügynökség jelentése szerint feltétezhetően három, az orosz fővárosban élő férfi segített megszervezni a merényletet. Mindhárman kaukázusi orosz katonák voltak, akik a hatóságok feltételezése szerint valamilyen módon kapcsolatban álltak két nővel, akik 2010 decemberében öngyilkos merényletet követtek el Moszkvában. A nők egyike akkor életét vesztette a robbantásban, segítőjét később letartóztatták.

20:36
A Russia Today kommentátora szerint bejövő járatokat fogad a reptér, a helyszínt lezárták. A szituációt a hatóságok kontroll alatt tartják – számolt be.

20:33:
A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn délután elkövetett, feltehetően öngyilkos merénylet sérültjei között van egy-egy olasz, francia és brit állampolgár is – közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

20:00
A halálos áldozatok száma 35-re tehető, 74 embert vittek kórházba, közülük húsz állapota igen súlyos, életveszélyes, a többi sérültet a helyszínen részesítették elsősegélyben.

A repülőtéren este megkezdődött az elhunytak azonosítása. Szemtanúk beszámolója szerint a robbanás után hullák hevertek szanaszét, a csarnokot füst borította be. Az egyik szemtanú szerint a detonáció még a csarnok tetejét is megemelte. robbanás azon a helyen történt, ahol a hozzátartozók, ismerősök várják az érkezőket.
Rendőrök beszélgetnek a moszkvai Domogyedovo repülőtér várócsarnoka előtt. Képgaléria!!

Rendőrök beszélgetnek a moszkvai Domogyedovo repülőtér várócsarnoka előtt. Képgaléria!!

19:40
A pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg. Az Interfax hírügynökségnek egy nevét felfedni nem kívánó nyomozó arról számolt be, hogy feltehetően megtalálták az elkövető holttestét, egy 30-35 éves “arab kinézetű” férfi hulláját.

Az ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást. A moszkvai hatóságok az elhunytak családjainak két-kétmillió rubel segélyt adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik