Nagyvilág

Amerika még évtizedekig legyőzhetetlen marad

Az Egyesült Államok globális hatalma még legalább két évtizedig megkérdőjelezhetetlen marad – állítja egy magas rangú kínai külügyminisztériumi tisztviselő.

Le Yucheng, a kínai külügyminisztérium politikai tervező részlegének vezetője a szaktárca hivatalos folyóiratában közölt esszéjében azt írja, Kínának nem szabad azt feltételeznie, hogy a gazdasági válság következtében az Egyesült Államok hatalma visszafordíthatatlan hanyatlásnak indult, illetve hogy Peking a közeljövőben Washington egyenrangú hatalmi riválisává válhat.

A Hu Csin-tao kínai elnök múlt heti washingtoni látogatása előtt keltezett elemzés szerint mialatt a feltörekvő gazdaságok egyre gyorsabban növekednek, az Egyesült Államoknak „egyre kisebb szelet jut a tortából”, és ezzel együtt csökkenek előnyei is. A cikk szerzője ugyanakkor rávilágít: Amerikának jelenleg sem a gazdasági teljesítmény, sem a haderő mérete, sem pedig a tudomány és innováció terén nincs párja a világon, így nem szabad alábecsülni képességét hatalmának helyreállítására.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy az Egyesült Államok ereje és befolyása messze meghaladja a többi országét, így várhatóan még az elkövetkezendő 20-30 évben is legyőzhetetlen marad.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az együttműködés jegyében telt a kínai elnök amerikai útja (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik