Nagyvilág

Az al-Dzsazíra közzétette titkos dokumnetumait

A palesztinok 2008-ban két fontos kérdésben is engedtek volna Izraelnek a vele folytatott béketárgyalásokon: Jeruzsálem és a palesztin menekültek ügyében - jelentette vasárnap este az al-Dzsazíra olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyek a katari hírtelevízió szerint a tárgyalásokról származnak.

Az al-Dzsazíra szerint a palesztinok 2008-ban felajánlották Izraelnek, hogy egy kivételével megtarthatja az összes olyan kelet-jeruzsálemi negyedet, amelyet zsidók számára épített ki a terület 1967-es megszállása óta. (Jelenleg 200 ezer izraeli él a város e részein.) Cserébe Izrael területéből akartak kapni. E követelésekbe az izraeli-ciszjordániai határvonalhoz közel fekvő, főként izraeli arabok lakta egyik terület is beletartozott.

Emellett a jeruzsálemi szent helyeket ideiglenesen nemzetközi felügyelet alá helyezték volna: a végső megegyezésig Izrael, Palesztina, az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia ellenőrizte volna az al-Aksza mecsetnek is otthont adó Templomhegyet (arab nevén Mecsetek terét) és környékét.
A dokumentumok szerint a palesztinok beleegyeztek, hogy Izrael tíz éven át évi százezer menekültet fogadjon vissza. Ez azért is fontos, mert a hivatalos palesztin álláspont ragaszkodik az 1948-1949-es háború (Izrael létrejötte) idején elmenekült palesztinok és leszármazottaik visszatérési jogához. Az izraeliek ezt nem tudják elfogadni, mondván, hogy a több millió menekült befogadása veszélyeztetné államuk zsidó jellegét.

A 2008-as palesztin tárgyalóküldöttség tagjai – köztük Ahmed Korei főtárgyaló – azonnal tagadták a fentieket, mondván, hogy az idézett dokumentumok egy része hamisítvány, céljuk pedig a Palesztin Hatóságnak és vezetőinek a lejáratása.
Mahmúd Abbász palesztin elnök sietett megnyugtatni az arab országokat, hogy a tárgyalásoknak mindig minden részletét ismertette “testvéreivel”. Abbász hétfőn egy kairói sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az al-Dzsazíra célja szándékos “zavarkeltés” lehetett, hiszen “az izraeli álláspontot tüntette fel palesztinként”. Száeb Erekát jelenlegi palesztin főtárgyaló hangsúlyozta: a televízióban “hazugságok és féligazságok” hangzottak el. Mindketten rámutattak, hogy a palesztinoknak “nincs mit rejtegetniük”.

Jászer Abed Rabbo palesztin tárgyaló azt hangsúlyozta, hogy a dokumentumok egy részét a Palesztin Felszabadítási Szervezet tárgyalórészlegének egyik alkalmazottja szivárogtatta ki, akinek személyazonosságával tisztában vannak. Rabbo szerint az al-Dzsazíra műsorában “félbehagyott mondatokat és szövegkörnyezetükből kiemelt szavakat” idézett, amelyek célja az “egyszerű polgárok megtévesztése és félrevezetése”.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter kapva kapott az al-Dzsazíra felkínálta alkalmon, hogy felvezesse új tervét. A politikus hétfőn kijelentette: az, hogy “Ehud Olmert kormánya a hatalmas engedmények ellenére sem jutott eredményre”, bizonyítja egy “hosszú távon” – a békeegyezményig – alkalmazható “ideiglenes megoldás” szükségességét. Liberman – egyelőre nem véglegesített – javaslata szerint a palesztinok megkapnák Ciszjordánia 50 százalékát, ahol átmenetileg berendezhetnék államukat. A palesztinok elutasítják az ideiglenes határokat, attól félve, hogy azok megmerevedhetnek, és véglegessé válhatnak.

A 2008-as Olmert-féle megbeszéléseknek Izrael gázai offenzívája vetett véget. Az al-Dzsazíra az egyik dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy Abbászt értesítették a támadás tervéről. A palesztin elnök a múltban tagadta, hogy így történt volna, s hétfőn Ámosz Gilád, az izraeli védelmi minisztérium munkatársa is cáfolta a kijelentést. Gilád hangsúlyozta: Abbász ugyanannyit tudott, mint a világ többi része, azt, hogy Izrael “nem tűri el az újabb rakétatámadásokat és a területe elleni terrorakciókat”.
Izrael 2008 decemberében hadműveletet indított a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által uralt Gázai övezet ellen. Az offenzívában 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét, s jelentős anyagi károk keletkeztek.
Az al-Dzsazíra saját bevallása szerint 1600 kiszivárogtatott dokumentummal rendelkezik az elmúlt évtized béketárgyalásairól. A vasárnap kezdődött televíziós programot a héten három másik követi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik