Nagyvilág

Tunézia – Rijád a vérontás leállításának érdekében fogadta be ben Alit

Szaúd-Arábia a vérontás megállításához akart hozzájárulni azzal a döntéssel, hogy január 14-én befogadta és menedékjogban részesítette Zin el-Abidin ben Ali megbukott tunéziai elnököt.

Uszama Nogali, a szaúdi külügyminisztérium szóvivője vasárnap rámutatott, hogy a sivatagi királyság hozzá akart járulni a tunéziai válság megoldásához és a vérontás megállításához. Ismét hangsúlyozta azonban, hogy a Dzsiddában letelepedett ben Ali és családtagjai nem fejthetnek ki semmiféle politikai tevékenységet sem.

Szaúd el-Fejszal herceg, szaúdi külügyminiszter szerdán ugyancsak leszögezte, hogy a volt tunéziai elnöknek minden tevékenységet megtiltottak. A szaúdi hatóságok teljes hírzárlatot tartanak fent ben Alit illetően azóta, hogy az országba érkezett a tunéziai politikus.

Monszef Marzuki, a tunéziai ellenzék Franciaországban élő “történelmi” vezetője felszólította Szaúd-Arábiát, hogy adja ki Tunéziának a megbukott elnököt. Szaúd-Arábia több, száműzetésben élő vezetőt is befogadott, köztük Idi Amin Dada volt ugandai diktátort és Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik