Nagyvilág

Társadalmi elégedetlenség Jordániában is

Konzultációkat indított a jordániai király a különböző politikai és társadalmi mozgalmak képviselőivel, hogy "közelebb kerüljön a nép követeléseihez".

A király tárgyalások sorozatát kezdte meg magas rangú tisztviselőkkel, volt vezetőkkel, szakszervezeti aktivistákkal és az iszlamisták képviselőivel, hogy “meghallgassa alattvalóinak panaszait, és összhangba kerüljön az utca népével”. Emellett feltűnés nélkül meglátogatta az ország legszegényebb régióit, hogy felmérje a szükségleteket.

Az utóbbi két hét alatt több tüntetésen tiltakoztak a megdrágult élet miatt és a kormány gazdaságpolitikája ellen, követelve a kabinet lemondását. Pénteken közel négyezer ember tiltakozott Ammánban, Zarkában és Irbidben. Jövő hét péntekre az iszlamista erők újabb demonstrációkat hirdettek meg.

Tunéziában néhány hét alatt Zin el-Abidin ben Ali elnök megbukásához vezetett a növekvő munkanélküliség és a korrupció miatt elégedetlen lakosság tüntetéssorozata. A tavaly december közepén kirobbant, erőszakba torkollott kormányellenes demonstrációk láttán a 23 évig hatalmon lévő ben Ali túl későn reagált, s már hasztalan ígért meg fűt-fát, kénytelen volt távozni még az országból is.

A növekvő társadalmi elégedetlenség láttán a jordániai kormány januárban egy sor intézkedést fogadott el, így 28 dollárral emelték a köztisztviselők és a nyugdíjasok havi járandóságát, befagyasztottak vagy csökkentettek bizonyos árakat, illetve új munkahelyek létrehozását vették tervbe.

Hamza Manszur, az Iszlám Egység Frontja (FAI), a legnagyobb ellenzéki párt főtitkára viszont úgy látja, hogy a mély gazdasági válság és a robbanásig feszült társadalmi elégedetlenség azonnali politikai változásokat igényel. A párt alkotmánymódosítást követel a király jogköreinek szűkítésére. Azt követeli, hogy a parlamenti többség vezetője legyen a miniszterelnök, vagy a nép válassza meg a végrehajtó hatalom vezetőjét.

Az 1952-es alkotmány alapján a király előjoga a miniszterelnök kinevezése és felmentése. II. Abdalláh nem tervezi, hogy menessze Szamír ar-Rifai kormányfőt, legalábbis március végéig, a parlament ülésszakának végéig semmiképpen. A többségében kormánypárti képviselőket tömörítő parlament az iszlamisták által bojkottált tavaly novemberi választások eredményeként alakult meg, s csaknem egyhangúlag – a 120-ból 111-en – támogatta ar-Rifai újabb kormányfői megbízatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik