Nagyvilág

Megérkezett a “felszabadítás karavánja”

Megérkezett a tunéziai fővárosba az ország középső-déli részéből indult tüntetők menete, közel ezer ember, akik azt követelik, hogy távozzon a hatalomból a "jázminos forradalom" által megdöntött rezsim bukott politikusaiból alakult ideiglenes kormány.

Az önmagát a “felszabadítás karavánjának” nevező konvoj alig 300 főből állt, amikor útnak indult a Tunisztól 280 kilométerre délre fekvő Menzel-Buzajan településről. Helyenként gyalogoltak, máshol járművekkel haladtak, és útközben gyarapodott a létszámuk.

Tunisz belvárosában szombaton, a forradalom halálos áldozatainak emlékére elrendelt háromnapos gyász második napján is ezrek tüntettek különböző, szórványos megmozdulásokon, hol szociális követeléseket hangoztatva, hol a kormány távozását sürgetve.

A régi-új miniszterelnök, Mohammed Gannúsi péntek este bejelentette visszavonulási szándékát, és televíziós beszédében arról beszélt, hogy az átmenet csúcspontját a demokratikus és átlátható választások megtartása jelenti majd.

A politikus, aki a január közepén megbuktatott elnök, Zin el-Abidin ben Ali országlása idején is kormányfő volt, azt ígérte, hogy hatályon kívül helyezik az antidemokratikus törvényeket, köztük a választási, valamint a terrorizmus elleni harccal és a sajtóval kapcsolatos jogszabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik