Nagyvilág

Londoni elemzők: nincs vége az euróválságnak

A gyenge lábakon álló perifériális eurótagállamok legutóbbi sikeres kormánykötvény-aukciói sem jelentik az euróövezeti adósságválság enyhülését - áll londoni elemzők piaci véleményekre alapozott legújabb helyzetértékelésében.

Úgy vélik, hogy jó eséllyel jelentősen bővíteni kell a tagországok likviditási gondjainak orvoslására létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF). Ugyanis az EFSF összesen 750 milliárd euróból segítheti ki azokat a kormányokat, akik nem képesek közadósságukat a piacról finanszírozni.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bank, a Barclays Capital legutóbbi felmérésében megkérdezte a japán befektetési alapoktól, hogy az EFSF-fel kapcsolatban milyen európai intézkedést tartanak a legvalószínűbbnek a közeljövőben. A válaszadók többsége – 54,8 százaléka – arra számít, hogy növelik a likviditássegítő eszköz méretét. A következő legnépszerűbb válasz az volt – erre 28,6 százalék tippelt -, hogy szélesítik az eszköz alkalmazási körét, kiterjesztve azt például szuverén kötvények közvetlen vásárlására.

Az EFSF bővítésére más szakértők is esélyt adnak.
Graham Bishop, a londoni City egyik legtekintélyesebb pénzügyi tanácsadója – aki a brit kormánynak és az Európai Parlamentnek is dolgozott – e hétvégén megjelent új könyvében azt írta, hogy az EFSF mozgósítható hitelforrásait ezer milliárd euróra kell növelni.

A Fitch Ratings hitelminősítő egy szemináriumán pedig az hangzott el, hogy ma már nem egyedi tagállamok válságáról van szó, hanem rendszerszintűvé szélesedett, valutauniós szintű pénzügyi válságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik