Nagyvilág

Lelepleződik a WikiLeaks

Könyv jelenik meg februárban WikiLeaks - A leleplezés címmel, melyben Daniel Domscheit-Berg, a nagy viharokat kavaró weboldal mögött álló csapat második embere, Julian Assange legközelebbi munkatársa számol be két és fél éves tapasztalatairól, kiugrásának okáról és OpenLeaks nevű új projektjének részleteiről.

A WikiLeaks – A leleplezés – Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát február 11-én, a nemzetközi kiadással egy időben jelenik meg magyarul a Nyitott Könyvműhely gondozásában.

Mint Halmos Ádám, a kiadó vezetője elmondta, a német Ullstein kiadó tavaly december közepén jelentette be, hogy kiadják a Wikileaks egykori szóvivője, Daniel Domscheit-Berg könyvét. Közlése szerint ekkor értesült ő is a tervezett kötetről, és jó pár külföldi kiadóval egy időben azonnal, még a kézirat elkészülése előtt megvásárolták a fordítási jogokat.

“A határidő szűkössége miatt nagyon szorosan együttműködünk a kiadóval. Egy időben történik a német eredeti szerkesztése, jogi ellenőrzése és a magyar szöveg fordítása, lektorálása. Különösen érdekes, és a könyv készítésének folyamatát is jól jellemzi, hogy nem emailen, hanem egy titkos szerveren keresztül töltjük le az információkat és a kézirat újabb és újabb verzióit, nehogy illetéktelenek bármilyen módon hozzáférjenek a kézirathoz a megjelenése előtt” – engedett bepillantást a kiadás kulisszatitkaiba a könyves szakember.

Halmos Ádám úgy vélte, a könyv teljesen érthető lesz a magyar olvasók számára is, hiszen nem szerepelnek benne olyan jelentős nemzetközi ügyek, amelyek ne lennének ismertek itthon, a számítógépes vagy hackernyelv legmélyebb rétegei pedig szintén nem úgy jelennek meg a szövegben, hogy az külön magyarázatra szorulna.

“Úgy érzem, hogy Daniel egy igazán céltudatos ember, akinek nagyon komoly küldetéstudata van, hisz az eszméiben és ezekért kész a végsőkig kiállni. Ezért hagyta ott jól fizető állását a WikiLeaks miatt, és ezért hagyta ott a WikiLeakset, amikor úgy érezte, hogy Assange olyan irányba viszi a szervezetet, ami neki sosem volt célja. Ő az információátadás szabadságában, a nyilvánosság erejében hisz, de Assange ennél többet akart… A WikiLeaks sorsa bizonyos értelemben megpecsételődött azzal, hogy Assange nagyjából egyedül maradt benne a kezdeti vezetők közül, és minden támogatási forrást megvontak tőlük. Domscheit-Berg célja azonban nem a WikiLeaks további sárba tiprása, ő arról az időszakról beszél, amit átélt, és ez alapvetően élete legfontosabb korszaka volt. Nem bántó, csupán feltáró szándékkal írta meg a könyvét” – jellemzi a kiadóvezető az 1978-ban született német programozó-hackert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik