Nagyvilág

Bíróság elé kerül a rettegett ember

Bíróság elé állítják az egykori haiti diktátort, Jean-Claude Duvaliert.

Ezt az ország jelenlegi elnöke, René Préval jelentette be helyi idő szerint szombaton a szomszédos Dominikában, ahol előre be nem jelentett látogatást tett.

A Baby Doc néven is ismert Jean-Claude Duvaliernek Préval szerint joga volt a hazatérésre. Az alkotmány szerint azonban bíróság előtt kell felelnie korábban elkövetett bűneiért – fogalmazott az elnök. A most 59 éves Duvalier apja, a Papa Docnak nevezett Francois Duvalier halála után – mindössze 19 évesen – került a karibi ország elnöki székébe. 1971 és 1986 között a legkegyetlenebb diktatórikus eszközökkel kormányzott, csírájában elfojtva minden fajta ellenzéki tevékenységet. Számos ellenzéki személyt megkínoztak, illetve meggyilkoltak. Mindennek ellenére mostani hazatérésekor több tucatnyian ünnepelték őt a főváros, Port-au-Prince repülőterén.

Az ügyészi szervek napokkal ezelőtt a többi között korrupció, kínzások elrendelése, továbbá az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene, de szinte azonnal szabadon is bocsátották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik