Nagyvilág

A koszovói szervkereskedelem kérdése is szerepel az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének napirend

Dick Marty svájci liberális képviselő jelentéséről kedden folytat vitát a parlamenti közgyűlés.

A koszovói titkos szervkereskedelemről készült jelentés megvitatását emelte ki első helyen a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) honlapja az ET következő heti parlamenti közgyűlési ülésszakának napirendi pontjai közül.

Az ET a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő, lényegében összeurópai szervezet, nem része a 27 tagú Európai Unió intézményrendszerének. A tagországok nemzeti parlamenti képviselőiből álló parlamenti közgyűlés évente négyszer tanácskozik Strasbourgban.

A hétfőtől péntekig tartó téli ülésszakon – szintén kedden – szó lesz az újságírók információforrásainak védelméről is. A vitában felszólal Arne König, az Európai Újságíró Szövetség elnöke.

A napirend szerint beszédet mond és vitát folytat a képviselőkkel Abdullah Gül török, Boris Tadic szerb és Traian Basescu román államfő, valamint Sali Berisha albán miniszterelnök. Ez is jelzi, hogy a várható témák között nagy súllyal szerepelnek balkáni kérdések.

Az ET parlamenti közgyűlési ülésszakán a magyar delegációt Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő vezeti.

Az ülésszak hétfői nyitónapján az “Európa kulturális fővárosa 2010” évad befejezése alkalmából – miután Pécs, Essen és Isztambul volt a kontinens három kulturális fővárosa – a magyar, a német és a török delegáció szervezésében ünnepélyes kiállítás nyílik az ET székházában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik